Duo-column: ‘Vlag-gate is tactiek om aandacht te trekken’
Bron: YouTube

Duo-column: ‘Vlag-gate is tactiek om aandacht te trekken’

Geschreven door Redactie

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn en de Nederlandse inzending S10.

Deze week moet het gaan gebeuren, dan gaat S10 voor de winst op het Eurovisie Songfestival. Gisteren was de spectaculaire openingsceremonie waar - hoe kan het ook anders - weer gedoe was. Andrea van Noord-Macedonië gooit vlak voor het fotomoment met de pers de Noord-Macedonische vlag weg. Als een rode lap voor een stier duikt de media erop en verschijnen er berichten dat Noord-Macedonië zich wil terugtrekken vanwege ‘schandalig gedrag.’ Weer gaat het niet over de liedjes, maar over onzinnige bijzaken waar bepaalde mensen weer snel op hun teentjes zijn getrapt zoals wel vaker dit Songfestival-jaar.

Vorige week riep de EBU online haat tegen artiesten en crew een halt toe in een statement. Laat ik vooropstellen dat ik natuurlijk ook tegen haat, discriminatie en bedreigen ben. Maar er is nog geen moment geweest waarop de EBU of de organisatie verantwoording heeft getoond voor de vele fouten die al zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de zon op het podium die verkeerd gemonteerd is. Nogmaals: ik ben tegen online haat en vind het echt ernstig dat artiesten en crewleden worden bedreigd, maar er gaat al zoveel mis en daar hoor je dan geen statement over. Daniël, ik hoop dat je hier een positieve draai aan kan geven. Anders moet ik straks ook met een statement komen omdat ik zo negatief ben.

Vincent

‘Wat Israël kan, dat kunnen wij ook’ zullen ze in Noord-Macedonië gedacht hebben. Israël heeft al twee keer gedreigd zich terug te trekken. Ik begin mij langzamerhand af te vragen of het misschien gewoon een tactiek is om aandacht te trekken. Noord-Macedonië staat bij de bookmakers al sinds 12 april vast op de laatste plaats. Wij weten natuurlijk ook hoe het gaat: de (met name mainstream) media besteden voornamelijk aandacht aan de top-5. Toen dit nieuws gisteravond naar buiten kwam, moest ik ook even drie keer nadenken welk liedje nou bij Noord-Macedonië hoort. Het was nota bene ook de omroep zelf die uit het niks met een statement kwam, ik had er daarvoor nog niks over gehoord.

Ik sluit mij aan bij de kritiek die jij uit op de EBU. Ik vind het wél goed dat zij zich tegen online haat uitspreken, want dit gaat veel te ver. Ik vond dat onze collega’s van Eurovoix met een goed idee kwamen: kritiek uiten mag, maar stop met het taggen van de artiesten in je berichten. Zij kiezen er misschien bewust voor om negatieve berichten te vermijden, maar als het rechtstreeks naar hen gestuurd wordt is dat heel lastig. Er liggen hier wel kansen voor de EBU. Ik denk dat het niet klaar is met één statement op social media. Misschien kunnen ze de artiesten inzetten voor een campagne tegen online haat, want online haat beperkt zich niet tot het Songfestival. Het zou ook goed zijn als ze in de liveshows tijdens het traditiegetrouwe social media-blokje aandacht besteden aan online haat.

PS: Vanaf vanmiddag kunnen de mensen ook weer naar ons kijken. Deze week nemen wij weer plaats achter onze vertrouwde desk om iedere dag te bespreken wat er in Turijn gebeurt. Zeker kijken!

Daniël

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!