Duo-column: ‘Wordt Duncan de nieuwe Johnny Logan?’
Bron: EBU

Duo-column: ‘Wordt Duncan de nieuwe Johnny Logan?’

Geschreven door Redactie Laatste update:

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2023 en de Nederlandse inzending Mia & Dion.

Het kwam vanochtend toch wel als een verrassing: tijdens de radioshow Aan De Slag! van Bart Arens op NPO Radio 2 werd onze nieuwe inzending voor het Songfestival bekendgemaakt. Mia Nicolai en Dion Cooper gaan namens ons land naar Liverpool. Wie kent ze niet. Nee, zonder goedkoop en negatief te zijn omdat we ze niet kennen, we konden Duncan Laurence immers ook niet. Waar ik wel moeite mee heb is dat het nog niet uitgebrachte nummer van dit duo geschreven is door die Duncan.

Iedereen mag een liedje sturen naar AVROTROS en van al die liedjes wordt de beste uitgekozen en mag naar het Songfestival. Hoe toevallig is het dat dit duo, dat samengebracht is door Duncan Laurence, heeft gewonnen. Natuurlijk kan het zijn dat Duncan misschien wel de beste songwriter van ons land is. Of heeft hij een streepje voor bij de omroep? Dat zou hetzelfde zijn wanneer onze regering de selectiecommissie zou zijn en iedereen een liedje mocht insturen, dan weet je op voorhand al dat Johan Remkes wint. In hoeverre denk jij dat deze artiesten en het nummer eerlijk zijn uitgekozen, Daniël? Of denk jij ook dat Duncan een streepje voor heeft bij de selectiecommissie?

Vincent

Zo, jij bent alweer los! Ik moet er nog even van bijkomen dat totaal onverwachts onze inzending is onthuld. Ik begrijp wel wat je bedoelt hoor, Vincent. Het is wel erg toevallig dat Duncan dit duo heeft gecreëerd en hij de beste song heeft geschreven die is ingezonden. Er gaat nu ook een verhaal rond dat Mia een halfjaar geleden al wist dat zij de inzending voor 2023 zou zijn. Duncan is natuurlijk wel fijn voor de PR-campagne. Ik had voor vandaag nog nooit van Mia en Dion gehoord, maar dat maakt ook helemaal niet uit want Duncan is het uithangbord. Om mij heen hoorde ik vandaag ook vooral: ‘Duncan heeft ons Songfestival-lied voor 2023 geschreven!’ Het gaat niet over Mia en Dion. Mochten we winnen, dan is Duncan de nieuwe Johnny Logan! Hij won ook als zanger én een keer als songwriter.

Ik ben echt razend benieuwd naar de plaat. Daar gaat het uiteindelijk om, want zoals Duncan zelf na zijn overwinning zei: music first. Ik heb er wel vertrouwen in dat Duncan een geweldige song heeft gemaakt, want ik vind zijn muziek steeds beter worden. Ik vind zijn recente singles Stars en Electric Life stiekem beter dan Arcade. Voor mij draait het niet om Duncan, maar om Mia en Dion. Het gaat straks in Liverpool namelijk om hun uitvoering. Al is de lyrics ongelofelijk prachtig, als Mia en Dion kneitervals zingen dan winnen zij niet puur omdat Duncan het liedje heeft geschreven. Ik heb wat muziek van Mia en Dion geluisterd en het klinkt erg goed. Hopelijk kunnen ze het als duo ook!

Daniël

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!