Achter Het Lied - In Corpore Sano: Alles Voor het Lichaam
Bron: YouTube

Achter Het Lied - In Corpore Sano: Alles Voor het Lichaam

Geschreven door Vera Verkooijen Laatste update:

In Achter het lied duiken we elke dinsdag en zaterdag in de lyrics van inzendingen van het songfestival. Vandaag is de beurt aan het nummer In Corpore Sano van de inzending van Servië: Konstrakta. 

Gezondheid is in de afgelopen jaren natuurlijk extra in de aandacht geweest vanwege de pandemie, het is dan ook niet heel verbazingwekkend dat er ook muziek wordt gemaakt over dit onderwerp. Maar toch gaat het nummer In Corpore Sano dieper dan je in eerste instantie zou verwachten.

Het nummer begint met kritiek naar het zorgsysteem van Servië. Zelfstandige ondernemers worden volledig losgelaten in het systeem, waarbij artiesten ook nog verwacht worden gezond te zijn en er goed uit te zien. Alles voor het lichaam, maar dat brengt veel risico mee. Artiesten hebben een fysieke baan en hebben daardoor juist vaker zorg nodig. Maar om een opzichzelfstaande artiest te kunnen zijn, is juist de onzekerheid dat het altijd mis kan gaan aanwezig. Daarnaast wordt bij het gezonde lichaam vaak niet gedacht aan de gezonde geest. Als het lichaam gezond is, betekent dat niet dat de geest dat ook is. Als het lichaam gezond is, wat dan?

Ook in de staging lijkt Konstrakta te kiezen voor een duidelijke verwijzing naar gezondheid. Bij de finale van de Servische voorrondes blijft ze maar haar handen wassen. En drogen. En wassen. Of ze dit ook in Turijn gaat doen, is nog niet bekend, maar op Tiktok is deze act in ieder geval al viral gegaan.