Duo-column: ‘Ik geloof er niet meer in’
Bron: EBU

Duo-column: ‘Ik geloof er niet meer in’

Geschreven door Redactie Laatste update:

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn en de Nederlandse inzending S10.

Nog maar drie weken en dan is het zover! Inmiddels hebben we alle inzendingen wel ergens hun liedje horen doen op de pre-parties zoals Eurovision in Concert. Het is daarom nu een mooi moment om een blik te werpen op de bookmakers. Als ik naar de top 10 kijk ben ik erg tevreden. Niet alleen omdat Nederland daarbij zit, maar ook een aantal andere favorieten van mij zijn daarin vertegenwoordigd. Ik snap alleen niet waarom Polen en Frankrijk zo hoog staan. Het liedje van Polen is niet mijn ding en is gewoon een kwestie van smaak. Maar het liedje van Frankrijk is gewoon een belediging. Vorig jaar had Barbara Pravi zo’n prachtig nummer, maar dit jaar vind ik het echt heel slecht.

De bookies kijken ook al welk land er doorgaat naar de finale. En ook daar zie ik wat opvallende deelnemers tussen staan. In de eerste halve finale bijvoorbeeld, die over precies drie weken plaatsvindt. Oostenrijk en Letland zullen volgens de bookmakers niet naar de finale gaan. Twee favoriete liedjes van mij. In de tweede halve finale staat Ierland zelfs helemaal onderaan. Oók al een favoriet van mij. Misschien ligt het wel aan mijn muzieksmaak, of ervaar jij hetzelfde Daniël?

Vincent

Het ligt niet aan jou. De bookmakers zijn gewoon een apart fenomeen. We kijken er allemaal massaal naar, maar moeten we ze wel zo serieus nemen? En dan hoor ik je nu zeggen: ze hadden Måneskin ook goed. Maar het duurde wel even voordat de bookies het succes van Måneskin voorspelde. Pas op 16 mei verkreeg Italië de koppositie. Uiteindelijk hebben de bookmakers het goed, ja. Daarvoor was het heel lang Malta die bovenaan stond. Allesbepalend zijn natuurlijk de repetities. Vanaf dat moment kan je eigenlijk de winnaar aanwijzen. Destiny viel live namelijk tegen en Måneskin viel op.

Zal ik maar even een gekke uitspraak doen? Oekraïne gaat niet winnen. Ik geloof er niet meer in. De bookmakers zijn standvastig, maar de internationale Songfestival-fanclub OGAE is ook bezig met hun jaarlijkse stemming. Alle nationale clubs mogen hun stem uitbrengen. Momenteel hebben 14 clubs dat gedaan. Bovenaan staat Italië, gevolgd door Zweden op twee, onze S10 op vijf en Oekraïne op… dertien! Maar ook deze ranking zegt niks, want OGAE voorspelde vorig jaar een achtste plek voor Måneskin. Ook voor hen geldt: ze hebben de repetities nog niet gezien. Toch is er een verschil. Bij Oekraïne gaat het om sympathy votes. De bookmakers gokken er nu op dat heel Europa op Oekraïne gaat stemmen vanwege de oorlog. Dan maken de repetities en het uiteindelijke optreden dus niet uit. Maar van de fanclubs krijgt Oekraïne dus geen sympathy votes of in ieder geval niet genoeg voor de winst.

Daniël

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!