Correspondent België: ‘Afgezien van hun eindnotering ben ik trots op Hooverphonic’
Bron: VRT / Zeb Daemen

Correspondent België: ‘Afgezien van hun eindnotering ben ik trots op Hooverphonic’

Geschreven door Jolien Weuts Laatste update:

België-correspondent Jolien volgde Hooverphonic in aanloop naar het Songfestival.

Het Eurovisie Songfestival 2021 zit er alweer op. Na 2 jaar hebben we eindelijk een nieuwe winnaar en een finale met België. Wat was het fijn om weer vol spanning af te wachten wie er dit keer zou winnen. Dat België weer in de finale stond, was ook te merken aan de kijkcijfers, ruim zo’n anderhalf miljoen Belgen zagen afgelopen zaterdag hoe Hooverphonic op de 19de plek eindigde. 

Het Eurovisie Songfestival avontuur van Hooverphonic verliep niet zonder slag of stoot. Zo was er vorig aar de storm over het feit dat zij als enige niet meezongen met ‘Love Shine A Ligt’ in de plaatsvervangende show Eurovision: Europe Shine A Light en veranderde ze ook nog eens van zangeres waardoor, de op dat moment huidige zangeres, Luka Cruysberghs niet langer mee zou gaan naar Rotterdam. Toch bracht dit Alex, Geike en Raymond niet van de wijs. Zij zouden met hun nummer ‘The Wrong Place’ ons land vertegenwoordigen in Rotterdam waar ze de finale wisten te halen. Ze waren op zaterdag als 4de aan de beurt en konden dus al snel zonder stress van de show genieten.

Tegenvallende punten

Ik had gehoopt om toch minstens 1 keer ‘Belgium twelve points’ te horen, maar dat gebeurde helaas niet. Vocaal was Geike zeker wel bij de beste, maar het lied en de uitvoering spelen natuurlijk ook mee voor de jury. Toch verbaasde het me dat zelfs Moldavië tot 2 keer toe 12 punten kreeg terwijl Natalia Gordienko volgens mij meer dan de helft van het nummer op de band had staan , en onze hoogste score bij de jury een 7 was. Uiteindelijk hadden we toch nog 71 punten bijeen gesprokkeld wat genoeg was voor een 13de plek en dus aan de linker kant van het scorebord is. Ik had eerlijk gezegd wel meer verwacht van de jury aangezien Geike toch echt wel 1 van de beste zangeressen was en het lied wel iets is waar de jury normaal op stemt.

Hoger dan die 13de plek zijn we niet geraakt want van het publiek kregen we slechts 3 punten, wat de laagste score was als we de landen met 0 niet meetellen. Ik had wel verwacht dat we niet veel punten zouden halen bij het publiek, maar ik vind 3 wel heel weinig. Ik had eerder tussen de 10 en 20 verwacht maar goed ik denk dat we blij mogen zijn dat we überhaupt punten gekregen hebben. Met de in totaal 74 punten zijn we op de 19de plek geëindigd, dit is iets lager dan ik verwacht had. Ik had gedacht dat we rond de 15 plek zouden eindigen, de bookmakers hadden ons rond de 20ste plek geschat en zij kregen dus gelijk. Oké 19de is niet super goed, maar het had ook altijd slechter gekund. Ik was eerlijk gezegd ook al lang blij dat we in de finale zaten, alles wat daarna kwam was alleen maar leuk.

Zelf had Alex een top 5 ambitie die helaas niet ingelost werd. Hij was ook een beetje teleurgesteld in de punten van het publiek zeker nadat Geike zo goed gezongen had. ‘Het songfestival publiek is duidelijk anders dan ons publiek’ zei hij na de show. Hij vond het eigenlijk erger dat Frankrijk of Zwitserland niet gewonnen hadden dan dat ze zelf 19de geworden zijn. Geike vond het een zeer fijne ervaring en zou het zo opnieuw doen. Ook Alex zou het opnieuw doen en raad het iedereen aan omdat het zo leuk is.

Vooruitzichten

Volgend jaar gaan we naar Italië en het zal moeilijk worden voor hen om het niveau van dit jaar te halen. Nederland heeft 3 zeer goede shows neergezet waar ze best trots op mogen zijn. De 4 presentatoren, Jan, Chantal, Edsilia en Nikkie, hebben het ook super goed gedaan en zijn, wat mij betreft, de beste presentatoren sinds Måns en Petra in 2016. Volgend jaar is het natuurlijk weer de beurt aan de RTBF om onze kandidaat te kiezen. Hopelijk hebben zij net als de VRT geleerd uit hun fouten en kunnen we dan ook terug de finale halen. Meestal kiest RTBF een oud ‘The Voice Belgique’ deelnemer, maar het lijkt me wel leuk als ze iemand die iets bekender is sturen, zoals de dj Henri PFR bijvoorbeeld. Hem met iemand van ‘The voice’ zou wel tof zijn, zo kunnen ze hun huidige selectie format behouden en er een extra element aan toevoegen.

Laten we afsluiten met een positieve noot. Afgezien van hun eindnotering ben ik trots op Hooverphonic. Ze hebben een stijlvolle sobere performance neergezet die vocaal sterk was en waar ze zeker trots op mogen zijn. Ze zijn volledig zichzelf gebleven en hebben plezier gemaakt. Europa was het er misschien niet zo voor te vinden, maar het belangrijkste is dat ze het zelf leuk vonden. Ik hoop dan ook dat dit de deur opent om in de toekomst meer bekende acts zoals Natalia of Milow te sturen.