Correspondent Duitsland: ‘Keiharde negatieve reacties lijken Jendrik niet te raken’
Bron: NDR

Correspondent Duitsland: ‘Keiharde negatieve reacties lijken Jendrik niet te raken’

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Duitsland-correspondent Sebastiaan volgt Jendrik Sigwart in aanloop naar het Songfestival.

Het is nu een paar weken geleden dat Jendrik zijn nummer, I Don't Feel Hate, de wereld in slingerde. Dan kun je wachten op de reacties. Sommige mensen reageren heel wisselend. Zo zijn er mensen op straat die het echt drie keer niets vinden. Daarnaast zijn er mensen die het wel erg fijn en vrolijk vinden. Dat is het mooie van muziek. Je kunt ervan houden of je kunt het niets vinden. 

Toch besloot Jendrik om eens dieper in te gaan in alle negatieve reacties. Hij heeft er zelfs een top negen van weten te maken. Ik zal alle negatieve reacties hier niet delen. Ik vind het erg knap van Jendrik dat hij er zo open en vrolijk op reageert. Want sommige reacties in zijn top negen zijn heel erg. 

Een keiharde reactie was bijvoorbeeld 'Het ergste uit Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog'. Waar haalt iemand het lef vandaan om zo'n reactie te posten? Het meest bizarre van deze reactie vind ik nog wel dat het van een Duitser afkomstig is. Je hoeft I Don’t Feel Hate niet leuk te vinden. Maar om zoiets überhaupt te bedenken? Ik snap werkelijk niet waarom iemand zoiets kan zeggen. 

Dat komt mij tot het volgende punt. De negatieve reacties, vaak anoniem, op internet. Jendrik zingt er feitelijk over in zijn nummer. ‘Ik voel geen haat’ is iets wat hij meerdere malen zingt. Hij voelt geen haat voor de reacties. Maar hij vindt het vooral jammer voor diegene die met de haatreacties komen. In feite is dat een hele mooie verpakte boodschap. 

Normaal is dat niet iets waar je zomaar op zou letten. Maar nu ik deze top negen van hem gezien en gehoord heb, weet ik I Don’t Feel Hate nog meer te waarderen. Je kunt dus wel zeggen dat er over Jendrik gesproken wordt. Positief of negatief, er wordt over hem gesproken. Dus het Songfestival begint langzaam te leven in Duitsland. 

Dat mag ook wel zo langzamerhand. Want over een kleine twee maanden begint het grootste muziekevenement van jaar. Ik ben heel benieuwd of hij de krachtige boodschap in Rotterdam weet over te brengen. Hoe tof zou het zijn voor al die negatieve reacties. Die zullen zich dan nog wel even twee keer achter hun oor krabben voor ze weer zoiets durven te roepen.