Galasy ZMesta - Wit-Rusland
Bron: EBU / BTRC

Galasy ZMesta - Wit-Rusland

Wit-Rusland is gediskwalificeerd. Na het afwijzen van het eerste nummer, is ook het tweede nummer van de Wit-Russische inzending Galasy ZMesta niet goedgekeurd door organisator EBU.

Biografie

De Wit-Russische band Galasy ZMesta bestaat uit Dmitry Batukov, Evgeny Kardash, Maksim Ponomarenko, Evgeny Artyukh en Irina Sorgovitskaya. De vijf bandleden ontmoeten elkaar in hun geboortestad Baranovichi in het zuidwesten van Wit-Rusland. Hun bandnaam betekent ‘de stemmen van de stad’.

Selectie

De groep Galasy ZMesta wordt op dinsdag 9 maart 2021 onverwachts door de Wit-Russische publieke omroep BTRC aangekondigd als hun inzending voor Rotterdam. Er was tot dat moment nog helemaal niets bekendgemaakt over de inzending van Wit-Rusland voor Rotterdam en de Wit-Russische selectieprocedure. Galasy ZMesta is intern door omroep BTRC gekozen met het nummer Ya Nauchu Tebya (I'll Teach You).

Nummer

Galasy ZMesta zou Wit-Rusland in Rotterdam vertegenwoordigen met het nummer Ya Nauchu Tebya (I'll Teach You). Er ontstaat veel ophef, omdat het nummer zou gaan over de Wit-Russische president Loekasjenko. De European Broadcasting Union (EBU) laat op donderdag 11 maart weten dat Wit-Rusland het nummer moet aanpassen, anders wordt het land gediskwalificeerd voor het Songfestival in Rotterdam.

Op vrijdag 26 maart kondigt de EBU aan dat Wit-Rusland is gediskwalificeerd. Het nieuwe nummer van de Wit-Russische inzending Galasy ZMesta voldoet ook niet aan de eisen van organisator EBU. In het nieuwe lied Pesenka zingt Galasy ZMesta over een zingend konijn dat in het hol van een vos valt, een verwijzing naar demonstranten en politiek activist Svetlana Tichanovskaja, de oppositieleider van Wit-Rusland.

Eerste lied: Ya Nauchu Tebya

Tweede lied: Pesenka