Rotterdam Calling: Duncan geen spokesperson, misschien Anouk?
Bron: Wikimedia Commons

Rotterdam Calling: Duncan geen spokesperson, misschien Anouk?

Geschreven door Daniël Schalk

Er is al veel bekend over het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam, maar we weten nog niet alles. In aanloop naar het Songfestival maken wij elke week de balans op: wat weten we al over het Songfestival in Nederland? En wat nog niet? Vandaag: de spokesperson van Nederland.

De punten van Nederland werden de afgelopen jaren vaak bekendgemaakt door onze inzendingen van het jaar daarvoor. In 2019 bedankte Waylon voor de rol van spokesperson en kreeg Emma Wortelboer na het voeren van een campagne in het praatprogramma De Wereld Draait Door de eer om de punten van de Nederlandse vakjury wereldkundig te maken voor een miljoenenpubliek.

Veel mensen hebben de rol van ‘spokesperson’ op hun CV staan, van Paul de Leeuw tot Yolanthe Cabau. In 2016 begon AVROTROS een nieuwe traditie: de deelnemer van het jaar daarvoor geeft de punten. Trijntje Oosterhuis trapte af en daarna volgde Douwe Bob en OG3NE. In 2019 startte Emma Wortelboer in DWDD een campagne om de punten te mogen geven. Dat kwam Waylon goed uit, want hij wilde de punten niet geven. Hij gaf het stokje daarom maar al te graag door aan het jonge televisie-talent.

‘The hot Dutch guy’

Hoewel Duncan Laurence het Songfestival won, was ook Emma Wortelboer na de finale het onderwerp van gesprek. Het optreden van Emma als puntengever werd uitgebreid besproken op sociale media. Toen Duncan werd uitgeroepen tot winnaar, was Wortelboer live op televisie door het dolle heen. Het is niet de eerste keer dat onze spokesperson in de schijnwerpers staat, want in 2014 was heel Europa in de ban van onze puntengever Tim Douwsma, die de bijnaam ‘the hot Dutch guy’ kreeg.

De traditie zal dit jaar niet in eren worden hersteld, want Duncan Laurence speelt al een belangrijke rol tijdens de finale. Hij zal in de finale zijn winnende Songfestival-nummer Arcade ten gehore brengen en de award overhandigen aan de volgende winnaar. Maar wie moet dan onze punten geven?

Israël liet toen zij in 2019 het gastland waren de punten bekendmaken door Izar Cohen, hun winnaar van 1978. Wellicht gunt AVROTROS de eer ook aan een van onze oud-winnaressen, Lenny Kuhr of Getty Kaspers. De kans is groot dat zij een andere rol krijgen tijdens de finale, dus dan kunnen zij niet de punten geven. Een andere optie zou zangeres Anouk zijn, omdat zij in 2014 voor een kantelpunt zorgde. Zonder haar deelname had Duncan Laurence nooit gewonnen, dus zij moet in mei zeker een rol spelen.

Wie zie jij graag dit jaar onze punten geven? Laat het ons weten via social media!