Vasil - Noord-Macedonië
Bron: EBU / Bojan Stoilkovski

Vasil - Noord-Macedonië

Biografie

Vasil wordt geboren op 2 november 1984 in de stad Strumica in Noord-Macedonië. Vasil begint zijn muziekcarrière op 7-jarige leeftijd met zijn deelname aan verschillende muziekshows voor kinderen in Noord-Macedonië. Op 12-jarige leeftijd verhuist hij met zijn gezin naar Amerika, waar hij zijn carrière voortzet in het Chicago Children’s Choir.

Sinds zijn terugkeer naar Noord-Macedonië in 2018 brengt hij meerdere nummers uit en geeft hij verschillende concerten. In 2019 mag hij namens Noord-Macedonië naar het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv als achtergrondzanger van Tamara Todevska. Met het nummer Proud weet Tamara met Vasil als achtergrondzanger als zevende te eindigen.

Selectie

Vasil mag in 2020 met zijn nummer You voor Noord-Macedonië naar het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Als het Songfestival vanwege de uitbraak van het coronavirus wordt afgelast, blijft het lang stil. Op 20 januari 2021 maakt de Macedonische omroep MKRTV bekend dat Vasil in 2021 alsnog voor Noord-Macedonië naar het Songfestival mag. 

“Zelden krijgen we in het leven überhaupt één kans, laat staan drie kansen om je droom waar te maken! In 2021 zal ik mijn persoonlijke reis en verhaal gebruiken om mijn hart door middel van mijn stem in jullie handen te leggen”, schrijft Vasil op Instagram. Hij vervolgt: “Stop nooit met geloven, dromen en vechten. Dromen worden werkelijkheid!”

Vasil ligt momenteel flink onder vuur. Het langdurige geschil van Noord-Macedonië met Bulgarije is de reden van de kritiek. Vasil heeft een Bulgaars paspoort en in de videoclip van zijn nummer Here I Stand was een Bulgaarse vlag te zien. Dit is inmiddels uit de clip verwijderd. Noord-Macedonië beraadt zich nu over hun deelname aan het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Omroep MRT heeft een interne commissie ingesteld die de zaak gaat onderzoeken.

Nummer

Met het nummer Here I Stand zal Vasil naar Rotterdam afreizen om Noord-Macedonië te vertegenwoordigen. "Midden in de wervelwind van teleurstellingen vanwege het annuleren van het Eurovisie Songfestival 2020 schreef ik in één adem Here I Stand zonder enig specifiek doel of focus. Ik denk dat het voortkwam uit een van die speciale en zeldzame momenten in het leven waarin je één bent met jezelf en in staat bent om emoties in hun puurste vorm te laten stromen zonder zelfoordeel, vrij en oprecht", zegt Vasil.

Videoclip