Daði Freyr - IJsland
Bron: EBU / Mummi Lú

Daði Freyr - IJsland

Biografie

Daði Freyr wordt in 1992 geboren in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Kort na zijn geboorte verhuist Daði met zijn familie naar Denemarken. Op negenjarige leeftijd keert hij weer terug naar zijn vaderland. Daði is al van jongs af aan bezig met muziek. Hij speelt drum, piano en basgitaar. In 2012 richt hij de band RetRoBot op, waarmee hij de IJslandse competitie Músíktilraunir voor aanstormend talent wint. Twee jaar later valt het doek voor RetRoBot en vertrekt Daði naar Duitsland om in Berlijn een muzikale opleiding te volgen.

In 2017 richt Daði, die voluit Daði Freyr Pétursson heet, samen met zijn zus Sigrún Birna Pétursdóttir en zijn vrouw Árný Fjóla Ásmundsdóttirde de band Gagnamagnið op. Ze doen mee aan de IJslandse voorronde voor het Songfestival, waar ze tweede worden. Drie jaar later doen ze nog een poging, nu met veel succes. Daði wint met het nummer Think About Things de IJslandse preselectie Söngvakeppnin. De groep is met hun aanstekelijke nummer de grote favoriet, totdat het Songfestival vanwege het coronavirus wordt afgelast.

Selectie

Na het winnen van de IJslandse voorronde Söngvakeppnin mag Daði Freyr met zijn band Gagnamagnið in 2020 naar het Songfestival, totdat het Songfestival wordt afgelast. In oktober 2020 brengt Daði het grote nieuws naar buiten dat zij in 2021 alsnog voor IJsland naar het Songfestival mogen. “Ik kom volgend jaar terug en Gagnamagnið doet mee!”, schrijft hij op social media. Omroep RUV heeft besloten om hun traditionele voorronde te schrappen en Daði & Gagnamagnið intern aan te stellen als inzending voor 2021. 

Nummer

Daði Freyr zal in 2021 namens IJsland naar Rotterdam afreizen met het nummer 10 Years. De geboorte van zijn dochter Áróra in 2019 vormde de inspiratie voor het nummer Think About Things, waarmee hij IJsland in 2020 had zullen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

Videoclip