Vier mogelijke scenario’s voor Songfestival in Rotterdam
Bron: EBU

Vier mogelijke scenario’s voor Songfestival in Rotterdam

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Er zijn vier mogelijke scenario’s voor het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam. Er is nagedacht over hoe het Eurovisie Songfestival in verschillende omstandigheden door kan gaan, bijvoorbeeld als er reisbeperkingen naar Nederland zijn of als Nederland volledig in lockdown is.

De organisatie achter het Songfestival in Nederland presenteerde vanmiddag tijdens een persconferentie vanuit Rotterdam Ahoy de vier mogelijke scenario’s. Met de vier scenario’s wil de organisatie garanderen dat het Songfestival in 2021 niet afgelast hoeft te worden, zoals dit jaar. 

De vier scenario’s zijn:

  1. Een normaal Songfestival: In het geval dat in mei 2021 alle corona-maatregelen zijn opgeheven doordat er bijvoorbeeld een vaccin of medicijn tegen het coronavirus is, kan het Eurovisie Songfestival zoals vanouds plaatsvinden zonder maatregelen als de 1,5 meter afstand.
  2. Op 1,5 meter afstand: Als in mei 2021 alleen de 1,5 meter afstand nog geldt, kan het Songfestival gewoon doorgaan mét publiek. Rotterdam Ahoy heeft in dat geval plek voor ongeveer 2500 bezoekers. Dat is aanzienlijk minder dan de maximale capaciteit van Ahoy van 15.000 bezoekers.
  3. Met reisbeperkingen: Als verschillende landen een reisbeperking naar Nederland hebben opgelegd, kunnen inzendingen én fans niet naar Rotterdam afreizen voor het Songfestival. Als er landen zijn die niet naar Rotterdam kunnen reizen, treden hun artiesten op vanuit eigen land.
  4. Nederland in lockdown: Mocht Nederland in lockdown zijn, dan zal het Songfestival tóch gewoon plaatsvinden. In dat geval zullen alle landen vanuit hun eigen land optreden, zoals in november ook gedaan zal worden tijdens het Junior Eurovisie Songfestival 2020. Er is ook geen publiek.

De organisatie achter het Songfestival zal pas begin 2021 besluiten voor welk scenario zij kiezen, zo vertelde Executive Producer Sietse Bakker tijdens de persconferentie. De NPO heeft de ambitie om een Songfestival te organiseren waar zoveel mogelijk bezoekers en deelnemers bij kunnen zijn.