Rotterdam Calling: Vier scenario’s voor Songfestival in corona-tijd, welke wordt het?
Bron: EBU

Rotterdam Calling: Vier scenario’s voor Songfestival in corona-tijd, welke wordt het?

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Er is al veel bekend over het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam, maar we weten nog niet alles. In aanloop naar het Songfestival maken wij elke week de balans op: wat weten we al over het Songfestival in Nederland? En wat nog niet? Vandaag: de coronamaatregelen.

Begin deze maand hakt de NPO de knoop door: hoe gaat het Eurovisie Songfestival 2021 eruitzien? Om het Songfestival hoe dan ook door te laten gaan, heeft de NPO vier scenario’s uitgewerkt voor een Songfestival in corona-tijd. Er is nagedacht over hoe het Eurovisie Songfestival in verschillende omstandigheden door kan gaan, bijvoorbeeld als er reisbeperkingen naar Nederland zijn of als Nederland nog steeds in lockdown is, zodat het Songfestival niet wéér afgelast hoeft te worden.

Scenario’s

A. Een normaal Songfestival: In het geval dat in mei 2021 alle corona-maatregelen zijn opgeheven doordat bijvoorbeeld iedereen al is gevaccineerd tegen het coronavirus, kan het Eurovisie Songfestival zoals vanouds plaatsvinden zonder de bekende maatregelen als de 1,5 meter afstand.

B. Op 1,5 meter afstand: Als in mei 2021 alleen de 1,5 meter afstand nog geldt, kan het Songfestival gewoon doorgaan mét publiek. Rotterdam Ahoy heeft in dat geval plek voor ongeveer 2500 bezoekers. Dat is aanzienlijk minder dan de maximale capaciteit van Ahoy van 15.000 bezoekers.

C. Met reisbeperkingen: Als verschillende landen een reisbeperking naar Nederland hebben opgelegd, kunnen inzendingen én fans niet naar Rotterdam afreizen voor het Eurovisie Songfestival. Als er landen zijn die niet naar Rotterdam kunnen reizen, treden hun artiesten op vanuit eigen land.

D. Nederland in lockdown: Mocht Nederland nog steeds in lockdown zijn, dan zal het Songfestival tóch gewoon plaatsvinden. In dat geval zullen alle landen vanuit hun eigen land optreden, zoals in november ook gedaan werd tijdens het Junior Eurovisie Songfestival. Er is dan ook geen publiek.

Besluit

De organisatie achter het Songfestival zal ergens begin deze maand besluiten voor welk scenario zij kiezen, zo vertelde Executive Producer Sietse Bakker begin januari in het Algemeen Dagblad. “De eerste belangrijke keuzes maken we begin februari. Half maart is een belangrijk moment, dan kunnen we nog grote keuzes maken over het aantal toeschouwers dat Ahoy in mag”, zei hij toen. 

De NPO heeft de ambitie om een Songfestival te organiseren waar zoveel mogelijk bezoekers en deelnemers bij kunnen zijn, maar dat hangt natuurlijk volledig af van de ontwikkelingen van het coronavirus. Als het Songfestival nu zou plaatsvinden, wordt de NPO gedwongen om voor het vierde scenario te kiezen. De lockdown in Nederland werd op 12 januari tot en met 9 februari verlengt, waardoor er een Songfestival zou plaatsvinden zonder publiek en optredens vanuit het eigen land.

Op welke van de vier scenario’s hoop jij? Laat het ons weten via social media!