Life After Eurovision: Marija Šerifović komt na geruchtenstroom uit de kast

Life After Eurovision: Marija Šerifović komt na geruchtenstroom uit de kast

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Miljoenen tv-kijkers waren de afgelopen 64 jaar getuige van maar liefst 66 artiesten die het Eurovisie Songfestival wonnen. Het Songfestival winnen is niet niks, maar wat levert de overwinning op? In Life After Eurovision het verhaal van winnaars ná het Songfestival.

Na een mislukte poging in 2005 om Servië te mogen vertegenwoordigen op het Songfestival, mag Marija Šerifović in 2007 alsnog voor haar vaderland naar het Songfestival. Met succes, want met haar nummer Molitva wint zij  het Eurovisie Songfestival in Finland. Zoals een echte winnaar betaamt krijgt Marija veel kritiek, met name vanuit haar eigen land. In Servië wordt ze bekritiseerd vanwege haar outfitkeuze die als ‘saai’ en ‘lesbisch’ wordt bestempeld. Ze droeg een simpel shirt, een zwarte broek en gympen, terwijl haar achtergrondzangeressen veel chiquer gekleed waren.

Warm onthaal

Ondanks alle kritiek op haar ‘lesbische’ optreden op het Eurovisie Songfestival wordt Marija na haar overwinning bij terugkomst in Servië als heldin onthaald. Meer dan 70.000 Slovenen wachten hun eerste - en nog altijd enige - Servische Songfestival-winnares bij thuiskomst op. Voor het gemeentehuis in de Servische hoofdstad Belgrado wordt Marija Šerifović door de gigantische mensenmassa toegejuicht. Ook geeft de zangeres na haar terugkeer uit Finland een speciaal concert in haar geboortestad Kragujevac, waar 60.000 mensen bij zijn om hun winnares te zien.

In haar eerste jaar als kersverse winnares neemt Marija plaats in de jury van de Ierse voorronde Eurosong. De bizarre act Dustin the Turkey wint de nationale voorronde en mag met hun nummer Irelande Douze Pointe, waarin het Eurovisie Songfestival wordt bespot, naar het Songfestival in Servië. Drie maanden later vindt in Servië het Songfestival plaats en mag Marija haar winnende lied nog een keer ten gehore brengen. Aan het einde van de avond overhandigt zij de trofee aan de Russische inzending Dima Bilan, die met zijn nummer Believe het Songfestival weet te winnen.

Uit de kast

Na jaren van geruchten komt Marija in 2013 uit de kast als biseksueel. In de documentaire Confessions over haar leven maakt zij een einde aan de geruchten over haar geaardheid, die tijdens haar Songfestival-overwinning in 2007 al speelde. Marija onthult in de persoonlijke documentaire ook pikante details over haar seksleven. Zo vertelt de Servische zangeres dat ze graag seks heeft met oudere vrouwen. Hoe oud de vrouwen moeten zijn, laat ze in het midden. Ook onthult ze in de docu dat ze in haar leven meer seksuele relaties heeft gehad met vrouwen dan met mannen.

Marija kan zich na de grote onthulling eindelijk weer op de muziek richten. In 2014 brengt ze na vijf jaar eindelijk weer een nieuw album uit, genaamd Hrabro. Een jaar later volgt wederom nieuwe muziek én wordt ze jurylid in de Servische zangwedstrijd Zvezde Granda, dat zij vorig jaar voor het eerst wist te winnen met haar protégée Džejla Ramović. De kers op de taart is een eigen tournee, waarin ze haar favoriete liedjes van andere artiesten coverde en haar eigen hits ten gehore brengt. Ook trad ze afgelopen mei op tijdens de alternatieve Songfestival-show Europe Shine A Light.