Columnist Ebru Umar haalt uit naar Nederturken

Columnist Ebru Umar haalt uit naar Nederturken

Geschreven door Daniël Schalk

Columniste Ebru Umar heeft dinsdag hard uitgehaald in haar column, de eerste sinds haar arrestatie in Turkije, in Metro. Umar is vooral boos op Nederlanders van Turkse komaf, die er volgens haar voor hebben gezorgd dat ze Turkije niet mag verlaten vanwege beledigende opmerkingen.

De journalist werd afgelopen zaterdag in haar verblijf in de Turkse badplaats Kusadasi door de Turkse politie opgepakt, vanwege Tweets over de Turkse president Erdogan. Ebru noemde de oproep van het Turkse consulaat om beledigingen van president Erdogan te melden ‘NSB’ertje spelen.’

“Ik feliciteer jullie Nederturken met je NSB-gedrag. Jullie zijn de reden dat ik vastzit in Turkije. Jullie zijn de reden waarom mijn huis in Amsterdam nu verzegeld is. Jullie zijn de reden waarom ik dagelijks Mark Rutte, Lodewijk Asscher en Bert Koenders aan de lijn heb”, schrijft ze in haar column.

Umar, werkzaam voor Metro en Libelle, vervolgt: “Jullie zijn de reden waarom alle hoofdredacteuren voor wie ik werk overuren draaien om mij naar Nederland te krijgen. Zij werken, zodat jullie Nederland kunnen beroven van alle vrijheden waar ook jullie ouders een leven aan gewijd hebben.”

Ze komt ook terug op ‘NSB’ertje spelen.’ “GEFELICITEERD met jullie loyaliteit aan een stel berggeiten uit Turkije, geitenneukers zo je wilt, die jullie volgen zodra ze oproepen tot NSB-gedrag. Enig idee wat een NSB’er was? O wacht nee, die lessen over de Tweede Wereldoorlog zijn geschrapt he?”

De columnist mag Turkije momenteel niet verlaten. “Ik heb zeven dagen om het uitreisverbod op te heffen. Daar wordt aan gewerkt maar laten we eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Nog voordat die zeven dagen voorbij zijn, zal ik weer opgepakt worden”, vertelt ze over haar ‘landarrest’.

Ebru werd afgelopen zondag weer vrijgelaten. In de loop van de middag mocht de Metro-columnist het politiebureau in Kusadasi verlaten. Na haar vrijlating werd in de nacht van zondag op maandag ingebroken in haar huis in Amsterdam. Umar noemde de inbraak ‘pure intimidatie en provocatie’.

Lees op de website van Metro de hele column van Ebru Umar.