Columniste Ebru Umar doet verhaal in Pauw

Columniste Ebru Umar doet verhaal in Pauw

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

De Nederlands-Turkse columniste Ebru Umar doet vanavond, donderdag 12 mei, haar verhaal in Pauw. De Metro-columniste werd op zaterdag 23 april opgepakt in haar huis in Turkije, vanwege kritische berichten op Social Media-dienst Twitter over de Turkse president Erdogan.

Ebru Umar werd twee weken lang vastgehouden in Turkije, maar mocht het land afgelopen dinsdag, 10 mei, verlaten. “Het is uitstekend nieuws dat zij terug naar Nederland kan. Er is achter de schermen veel gedaan aan haar zaak”, zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdag.

De columniste is inmiddels terug in Nederland en wordt momenteel ondergebracht op een geheim adres. Ze ging niet naar haar huis in Amsterdam, waar onlangs werd ingebroken, maar kwam eerst terecht in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Van daaruit ging ze naar een geheim adres.

Volgens Umar was het de schuld van de Nederturken dat ze werd vastgehouden in Turkije. “Ik feliciteer jullie Nederturken met je NSB-gedrag. Jullie zijn de reden dat ik vastzit in Turkije”, schreef ze dinsdag 26 april in haar Metro-column, de eerste sinds haar arrestatie door de Turkse politie.

In Pauw wordt vanavond ook weer uitgebreid aandacht besteed aan het Eurovisie Songfestival 2016. Vanavond is de tweede halve finale en presentator Jeroen Pauw praat hierover na met Shirma Rouse, Gijs Staverman en Maan. Ook is er een liveverbinding met Cornald Maas in Stockholm.

Pauw is vanavond na het Eurovisie Songfestival, rond 23:00 uur, te zien op NPO 1.

Bekijk Pauw op TVblik.nl/pauw