Wie wint het Eurovisie Songfestival 2015 in Wenen?

Wie wint het Eurovisie Songfestival 2015 in Wenen?

Geschreven door Daniël Schalk

Vanavond strijden de 27 beste landen van het Eurovisie Songfestival 2015 in Wenen om de winst. De Zweedse inzending Måns Zelmerlöw staat met zijn nummer Heroes al lange tijd op de eerste plaats bij de bookmakers. De Russische inzending Polina Gagarina zit hem op de hielen want veroverde na de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Wenen de tweede plaats bij de bookmakers.

Op de derde plaats bij de bookmakers staat een van de “Big Five”, namelijk de Italiaanse inzending Il Volo. De “Big Five” bestaat uit Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en Frankrijk.

Deze vijf landen staan elk jaar automatisch in de finale van het Eurovisie Songfestival doordat zij veel geld in het Eurovisie Songfestival steken om het liedjesfestijn mogelijk te maken. De bookmakers voorspellen dat de Australische inzending Guy Sebastian op de vierde plaats zal eindigen.

Het niet-Europese land mag ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het Eurovisie Songfestival eenmalige meedoen. Guy hoefde zich ook niet eerst te bewijzen in de halve finale. Op de vijfde plaats bij de bookmakers staat de Estlandse inzending Elina Born & Stig Rästa.

Estland streed in de eerste halve finale, afgelopen dinsdag, om een finaleplaats. Samen met Albanië, Armenië, Rusland, Roemenië, Hongarije, Griekenland, Georgië, Servië en België bemachtigde Estland in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2015 een plaats in de finale van de 60ste editie van het Eurovisie Songfestival, dat dit jaar wordt gehouden in Wenen.

Naast Zweden wisten afgelopen donderdag ook Litouwen, Polen, Slovenië, Noorwegen, Montenegro, Cyprus, Azerbeidzjan, Letland en Israël een finaleplaats te bemachtigen in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2015. Naast de 20 finalisten van dinsdag en donderdag en de “Big Five” staat ook het winnende land van vorig jaar in de finale.

Vorig jaar won Conchita Wurst namens Oostenrijk het Eurovisie Songfestival 2014 in Kopenhagen. Door de winst van Conchita wordt het Eurovisie Songfestival dit jaar gehouden in Oostenrijk, daarnaast staat Oostenrijk ook automatisch in de finale van het Songfestival. Door Conchita hoefden de Oostenrijkse inzending The Makemakes zich niet eerst te bewijzen in de halve finale.

Het wordt vanavond spannend wie de finale van het Eurovisie Songfestival 2015 in Wenen gaat winnen. Wordt het de favoriet van de bookmakers, de Zweedse inzending Måns Zelmerlöw? Of toch Rusland, die sinds de eerste halve finale op de tweede plaats bij de bookmakers staat? Of toch nog iemand anders, zoals Italië, Estland, Australië of België? We gaan het vanavond allemaal zien!

De grote finale van de 60ste editie van het Eurovisie Songfestival is vanavond om 21:00 uur bij de AVROTROS te zien op NPO 1. Voorafgaand aan de grote finale in Wenen is om 20:30 uur Op weg naar het Songfestival, waarin bekende Nederlanders vooruit blikken op de grote finale van het Eurovisie Songfestival, te zien bij de AVROTROS op NPO 1.

Bekijk het Eurovisie Songfestival op TVblik.nl/eurovisie-songfestival