BBC lanceert nieuwe tv-zender in Nederland

BBC lanceert nieuwe tv-zender in Nederland

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De Britse omroep BBC lanceert in mei een nieuwe tv-zender in Nederland. De nieuwe tv-zender BBC First zal veel dramaseries uitzenden. “We stemmen het aanbod af op de markt. Zo weten we bijvoorbeeld dat in Nederland misdaadseries erg populair zijn”, verteld John Farrar, vice-president BBC Worldwide, vandaag in de Volkskrant en Metro.

Nederland is na Australië het tweede land waar BBC First wordt gelanceerd. “Onze tv-series zijn in Nederland al jaren te zien bij de Publieke Omroep. In landen als Duitsland of Frankrijk zouden we van nul af aan moeten beginnen met het opzetten van ons merk. In Nederland kunnen we voortbouwen op de goede reputatie die we al hebben.”

De BBC doet al langer goede zaken in Nederland met hun andere tv-zender en hun series. “BBC World is bij jullie ook een populaire zender en de series doen het hier op jullie eigen zenders ook goed”, zegt Farrar. De vice-president van BBC Worldwide vreest niet voor grote concurrent Netflix.

“Brits drama verschilt van het Amerikaanse werk. Het is individueler, creatiever en meer gericht op de karakterontwikkeling van personages.” De komst van BBC First betekent niet dat de Britse series niet meer bij de NPO te zien zullen zijn, verteld Farrar.

“Series zullen hun Nederlandse première beleven bij BBC First, maar zijn daarna gewoon beschikbaar voor andere omroepen die ze willen hebben.” De zender moet het aller beste van Groot-Brittannië gaan uitzenden. “Het is de bedoeling dat BBC First uiteindelijk vooral het beste van Groot-Brittannië gaat uitzenden. En natuurlijk veel crime, want daar zijn jullie Nederlanders gek op!”

BBC First wordt op 16 mei gelanceerd. Vooralsnog is de zender alleen via KPN te ontvangen.

Bekijk Call the Midwife op TVblik.nl/call-the-midwife