EO wil Anne Frank-musical na dodenherdenking

EO wil Anne Frank-musical na dodenherdenking

Geschreven door Pieter Jongsma

De Evangelische Omroep (EO) hoopt volgend jaar op 4 mei een muzikale vertelling van het verhaal van Anne Frank uit te zenden. Het verhaal moet na de Nationale Dodenherdenking live worden opgevoerd op locaties in Amsterdam waar het verhaal zich 75 jaar geleden voltrok. De EO zendt op dergelijke wijze al jaarlijks het verhaal van Jezus' lijdensweg uit als The Passion.

De omroep wil tijdens de opvoering bovendien een nationale herdenkingstocht organiseren. De EO wil de twee evenementen live uitzenden. De ontwikkeling van het programma-idee bevindt zich in 'een hele premature fase', meldt de omroep naar aanleiding van berichtgeving van Geenstijl. De website wist de hand te leggen op de uitwerking van het tv-format.

Iedere Nederlander mag meelopen met de tocht 'om zo kleur te bekennen tegen antisemitisme, rassenhaat en onverdraagzaamheid in het heden', staat in het document. Voor de opvoering van het Anne Frank-verhaal worden bekende Nederlanders benaderd. Zo worden Peter Blok en Jim de Groot in het document genoemd als beoogde acteurs voor de rol van Otto Frank. Het management van Blok en laatstgenoemde zeggen nog van niets te weten.

Het tv-evenement zou jaarlijks moeten plaatsvinden in wisselende Nederlandse steden, waarin elke keer wordt ingezoomd op een ander vervolgingsslachtoffers. Zo ver wil de woordvoerder van de EO echter nog niet vooruitkijken. Wel benadrukt hij dat het om een serieus programma-idee gaat, waaraan door sommigen werd getwijfeld. "Het is zeker geen grap, we hopen het te maken."

Het Auschwitz Comité heeft al laten weten het initiatief geen slecht idee te vinden. "Het historisch besef verdampt in Nederland", stelt voorzitter Jacques Grishaver.

Door: Novum