Vanavond de tweede halve finale van het Songfestival

Vanavond de tweede halve finale van het Songfestival

Geschreven door Daniël Schalk

Na een spannende eerste halve finale waar Montenegro, Hongarije, Rusland, Armenië, Azerbeidzjan, San Marino, Oekraïne, Zweden, IJsland en Nederland een plaats in de finale bemachtigde is het vanavond de beurt aan de overige deelnemende landen.

Vanavond strijden Noorwegen, Israël, Georgië, Oostenrijk, Litouwen, Polen, Malta, Macedonië, Finland, Ierland, Roemenië, Slovenië, Wit-Rusland, Griekenland en Zwitserland tegen elkaar in de tweede halve finale.

Naast de landen die afgelopen dinsdag een plek bemachtigde voor de finale staan ook Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en gastland Denemarken in de finale. Zij zijn ook verzekerd van een plek in de finale. Maar welke landen voegen zich toe aan dit lijstje en nemen het zaterdagavond op tegen de andere finalisten in de finale van het Eurovisie Songfestival 2014.

Net als bij de eerste halve finale geeft ook de vakjury vanavond weer zijn beoordeling voor de acts tijdens het liedjesfestijn. De beoordeling van de vakjury telt voor 50% mee in de eindbeoordeling, de andere 50% van de stemmen komen van de mensen thuis uit heel Europa. De Nederlandse vakjury bestaat uit radio DJ en platenbaas Tony van de Berk, musicalster en zanger Freek Bartels, zangeres en presentatrice Marlayne Sahupala, zangeres Ruth Jacott en radio DJ en programmamaker Sander Lantinga.

De vakjury zal naast de halve finales ook invloed hebben op de uiteindelijke uitslag aankomende zaterdag tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. De vakjury zal de optredens in de finale ook beoordelen en ook deze beoordeling telt 50% mee in de uiteindelijke uitslag. Tim Douwsma zal zaterdag tijdens de finale de punten uitdelen namens Nederland, vorig jaar gaf Cornald Maas de punten, maar hij vormt dit jaar het commentaar duo samen met Jan Smit.

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen is vanavond om 21:00 uur te zien bij AVROTROS op Nederland 1. Zaterdag om 21:00 uur is de finale van het Songfestival ook bij AVROTROS op Nederland 1.