Nieuwe seizoen De Tiende van Tijl van start bij de AVRO

Nieuwe seizoen De Tiende van Tijl van start bij de AVRO

Geschreven door Pieter Jongsma

Aanstaande vrijdag start een nieuw seizoen van De Tiende van Tijl bij de AVRO op Nederland 3. Dit is het derde seizoen van het populaire tv-programma over klassieke muziek.

Presentator Tijl Beckand: “Met De Tiende van Tijl heeft de AVRO een nieuwe weg gevonden die leidt naar een publiek dat klassieke muziek in het hart heeft gesloten. Klassieke muziek leeft niet alleen bij de muzikanten zelf, maar ook bij luisteraars en kijkers en deze groep hopen wij in een derde seizoen nog groter te maken”. De Tiende van Tijl is op 11 april om 20.30 uur bij de AVRO te zien op Nederland 3. 

Hoe scoor je een klassieke hit?
Het derde seizoen begint met een uitdaging van formaat; is het mogelijk om 30 jaar na Berdien Stenbergs uitvoering van “Rondo Russo”, weer een nummer 1 hit te scoren met een klassiek stuk? Andre Rieu deed in de jaren 90 een goede poging met de “Second Walz”, maar kwam niet verder dan nummer 4. Tijl gaat de uitdaging aan met de aria 'Ombra Mai Fu' van Georg Friedrich Händel. Gezongen door mezzosopraan Maria Fiselier (1988) en uitgevoerd door, de voormalige huis band van prinses Beatrix, het Nederlands Blazers Ensemble.
In de eerste aflevering is te zien hoe Tijl van deze klassieker een hit te maken. Uiteraard zijn het Nederlands Blazers Ensemble en Maria Fiselier te gast voor een live uitvoering van de hit.

In deze serie van De Tiende van Tijl is Daria van den Bercken (1979) de vaste pianiste. Daria kreeg veel aandacht voor haar missie om de relatief onbekende klaviersuites van Händel onder de aandacht te brengen. Ze bracht ze uit op cd en trok de aandacht door hangend aan een hijskraan een vleugel te bespelen. In De Tiende van Tijl brengt ze muzikale accenten aan in de verhalen van Tijl en begeleidt ze de muzikale gasten in de studio.

Dit seizoen is er extra aandacht voor Nederlandse componisten; wat zijn hun levensverhalen en welke gebeurtenissen inspireerden ze tot het schrijven van prachtige muziek. Aan bod komen: Julius Röntgen, Unico van Wassenaer, Anna Cramer, Rudolf Escher, Jacob van Eyk, Peter Schat, Simeon ten Holt en Jan Pieterzoon Sweelinck

Verder is er elke week ruimte voor aanstormend operatalent, een razendsnelle uitvoering van de “Flight of the Bumblebee” (Rimsky-Korsakoff) en, uiteraard, live muziek. Dit seizoen zijn de muzikale gasten: Het Nederlands Blazers Ensemble, Combattimento, Calefax, het Amstel Quartet, Cappella Amsterdam, Maarten Koningsberger, Lisa Jacobs en het Matangi Quartet.

De Tiende van Tijl
Sinds de start van De Tiende van Tijl in 2011 wordt het programma met veel enthousiasme ontvangen door de pers en een steeds groter wordende groep kijkers. Onder andere De Volkskrant riep de eerste serie van het programma uit als de mooiste reeks van 2011.