Commotie over opnames ‘Project P: Stop Het Pesten’

Commotie over opnames ‘Project P: Stop Het Pesten’

Geschreven door Daniël Schalk

Op het Einstein Lyceum in Hoogvliet is commotie ontstaan over geheime opnames die een leerling maakte voor het RTL5-programma: ‘Project P: Stop Het Pesten’. De school eist dat de zender het programma niet uitzendt of anders beelden van de leerlingen niet gebruikt.

RTL5 wil met het programma met Johnny de Mol en Dennis Weening het pesten op school aan de orde stellen. De moeder van de jongen die op de school wordt gepest, meldde zich voor het programma aan. Haar zoon maakte 3 weken lang opnames van situaties waarbij hij werd getreiterd. Die beelden werden aan de schoolleiding voorgelegd met als doel de betrokken klas hiermee te confronteren.

De directie werkte niet mee omdat die de leerlingen wilde beschermen. De producent koos toen voor een andere tactiek, “Vlak bij de school blokkeerden de programmamakers het fietspad, waarna ze leerlingen die aankwamen dwongen ter plekke naar de heimelijke opnames te kijken. Daarna werden sommige leerlingen bij de pols gepakt om het met de gepeste jongen weer goed te maken door hem een high five of een hug te geven.”, zegt rector Geert Millekamp vrijdag.

Een woordvoerder van RTL Nederland spreekt tegen dat de programmamakers het fietspad blokkeerden, “Ze hebben juist heel integer hebben gehandeld. Ze hebben geen leerlingen gedwongen om het weer goed te maken.” De leerlingen voelden zich daar volgens de rector heel ongemakkelijk bij, “Ze zijn in hun persoonlijke integriteit aangetast.”, vindt Millekamp. “Een programma over pesten maken is niet verkeerd, maar het is de vraag is of dit de juiste methode is om een gepest kind te helpen.” De rector zegt dat het kind op allerlei manieren wordt bijgestaan.