Emmy Ackermans won eerste Regio Songfestival: ‘Over échte Songfestival durf ik niet te dromen’

Geschreven door Daniël Schalk

Nederland vertegenwoordigen, misschien is deze rol ooit weggelegd voor Emmy Ackermans. Een halfjaar geleden won zij namens de provincie Limburg de eerste editie van het Regio Songfestival, maar dat leverde haar helaas niet automatisch een ticket op voor het Eurovisie Songfestival. “Over het Songfestival durf ik nog niet te dromen, maar dat zou ik zeker doen als ik daar ooit de kans voor krijg”, zegt Emmy.

Vele fans hopen nog altijd op de terugkeer van het Nationaal Songfestival. De 13 regionale omroepen van Nederland gaven in november 2023 een voorzetje met het Regio Songfestival, waarbij iedere regionale omroep werd vertegenwoordigd door een artiest uit de provincie. Emmy wist met haar lied ‘t Letste Rundje de altijd kritische Nederlanders te overtuigen en ging met de trofee terug naar Limburg.

Er is een halfjaar voorbij, is er door de winst veel op je pad gekomen?

Na de winst van het Regio Songfestival is mijn carrière in een stroomversnelling gekomen met super vette optredens. Zo heb ik mogen optreden in de 3FM-ochtendshow van Rob & Wijnand en tijdens de Carnaval Countdown in Poppodium 013. Ook heb ik op Koningsdag het Wilhelmus mogen zingen voor alle gedecoreerden uit Maastricht.

Je zag ruim zes maanden geleden een oproep voorbijkomen voor het Regio Songfestival, waarom besloot je jezelf op te geven?

Het leek mij geweldig om aan deze competitie deel te nemen, de uitdaging was echter om een nummer te schrijven. Ik heb geen moment getwijfeld en mijn zangcoach en tevens songwriter Kirsten Michel gebeld. Zij was enthousiast en wilde dit project samen met mij oppakken. Samen met producer Didier de Ruyter hebben we ‘t Letste Rundje gemaakt.

Dan word je uitgekozen en mag je Limburg vertegenwoordigen. Hoe was dat?

Dat was echt bizar. De laatste week was zo spannend, elke dag viel er een kandidaat af en niet de minste. Tijdens de bekendmaking was er een cameraploeg bij ons en bij de andere kandidaat aanwezig. De ontlading was groot!

En dan win je ook nog eens. De klassieke vraag: wat ging er op dat moment door je heen?

Het was een hele bijzondere dag. Ik heb heel veel steun gehad aan mijn zussen Kira en Noa, die onderdeel waren van de act. De puntentelling was té spannend. We stonden al snel in de top 3, maar pas bij de laatste stemronde viel de beslissing. We konden het niet geloven en de blijdschap was intens. We stonden in een kring te springen, maar ik werd er vrijwel meteen uitgeplukt om letterlijk in een sprint vanuit de greenroom naar het podium te rennen om daar de beker in ontvangst te nemen en ‘t Letste Rundje nog een keer te zingen. Ik was helemaal buiten adem, eigenlijk niet te doen! 

Winnende Songfestival-liedjes hebben vaak een persoonlijke, diepe boodschap. Jij zong over het laatste rondje in de kroeg, deels in het Limburgs. Wat was de achterliggende boodschap?

Het leek Kirsten en mij een goed idee om in de geest van het Regio Songfestival het Nederlands subtiel te combineren met het Limburgs. Het nummer gaat over samenzijn met mensen waar je van houdt, het verhaal is herkenbaar voor iedereen.

Ben jij groot fan van het échte Songfestival?

Het Eurovisie Songfestival is het grootste festival ter wereld. De combinatie van muziek en het wedstrijdelement maakt het elk jaar weer een bijzondere avond die ik niet wil missen.

Wat is jouw favoriete Songfestival-nummer aller tijden?

Dat is een lastige vraag! Ik vond dat The Common Linnets het geweldig hebben gedaan met Calm After The Storm. Walk Along van Trijntje Oosterhuis zing ik ook altijd uit volle borst mee. Toch blijft Waterloo van ABBA mijn favoriete Songfestival-nummer. Ik denk trouwens dat Joost Klein met Europapa hele hoge ogen gaat gooien. Wie weet neemt hij zelfs de trofee mee naar Nederland.

Het Regio Songfestival krijgt dit jaar een vervolg, dankzij jou in Limburg! Krijg jij een rol in de show?

Ik mag al verklappen dat ik de tweede editie muzikaal mag openen. Daarnaast ben ik nog met de Limburgse omroep L1 in gesprek over een programma dat in de week voor het Regio Songfestival dagelijks zal worden uitgezonden.

Wat zijn je toekomstplannen? Misschien ooit meedoen aan het échte Songfestival?

Eind mei komt mijn tweede single uit, een zomers uptempo nummer. Daarnaast ben ik druk met optredens. In juni rond ik mijn bachelor Rechtsgeleerdheid af. Ik heb besloten om daarna een tussenjaar te nemen om mij volledig te focussen op de muziek. Over het Eurovisie Songfestival durf ik nog niet te dromen, maar dat zou ik zeker doen als ik daar ooit de kans voor krijg.

Houd songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, X, Instagram en TikTok én word lid van onze Facebook-groep!