Een gelikte camera, grondwerk en avonturiers: dít kun je verwachten tijdens de tweede halve finale
Bron: EBU

Een gelikte camera, grondwerk en avonturiers: dít kun je verwachten tijdens de tweede halve finale

Geschreven door Elsa Warring Laatste update:

Helaas is voor Nederland het Songfestival ten einde, maar voor onze zuiderburen is er vanavond nog wel een kans in de tweede halve finale. Hieronder vind je een vooruitblik.

Openingsact

De openingsact is eigenlijk alleen een recap van de eerste halve finale. De hosts verschijnen al snel op het podium en hierna beginnen de optredens gelijk.

Denemarken: Reiley - Breaking My Heart

De generale repetities van Denemarken beginnen beiden al niet zuiver. Reiley zit er regelmatig naast en het is nog een raadsel of het tijdens de tweede halve finale zelf zuiver genoeg zal gaan zijn. De bouwconstructie op het podium is stabieler dan de zangkunsten van Reiley. Hoewel hij 12 lijkt, is Reiley toch echt 25 jaar. Met zijn snoepige nummer inclusief veel hartjes en kleur, is het misschien voor Denemarken te vroeg om te juichen. Een finaleplek lijkt ver weg.

Armenië: Brunette - Future Lover

Het optreden van Armenië begint met Brunette, liggend op een schuine plaat vol visuals. Hoewel ze normaal gesproken vocaal sterk is, schiet ze er een paar keer een beetje naast. Het is niet storend, maar ze heeft weleens beter geklonken. Er wordt veel gebruik gemaakt van lichten en schaduwen. Dit maakt de act sterk en een finaleplek moet zeker mogelijk zijn.

Roemenië: Theodor Andrei - D.G.T. (Off And On)

Theodor staat laag bij de bookmakers en ook tijdens zijn repetities is er weinig uitdaging te zien. Het nummer begint akoestisch, maar na het eerste refrein legt Theodor zijn gitaar aan de kant en maakt hij er iets heel anders van. Hij laat meteen zijn rauwe stem horen. Aan het einde komt er zelfs nog een danseres het podium op die hem op een sensuele manier betast. Het glitterpakje van Ierland zie je hier weer even terug. Het lijkt erop dat Roemenië naast een finaleplek gaat grijpen.

Estland: Alika - Bridges

Het nummer begint met een piano op het podium waar niemand achter zit, erg kunstig. Na het eerste couplet gebruikt Alika dezelfde piano even kort, maar loopt al snel weer terug naar het podium. Er is veel blauw, van haar jurk tot de visuals. Het hele podium wordt gebruikt. Alika heeft een krachtige stem, maar kijkt regelmatig onwennig in de camera. Er zit een Nederlands randje aan deze inzending, want de Nederlandse schrijver Wouter Hardy (bekend van het meeschrijven aan Arcade) heeft aan het nummer meegewerkt. Het is een goede gooi naar een finaleplek, maar dit blijft afwachten.

België: Gustaph - Because Of You

Er staat een stalen trap op het podium en dit is het belangrijkste aan de act. Gustaph begint met zingen, maar heeft af en toe wel veel moeite met alle noten halen. Zijn ademhaling zit hem in de weg en hij schiet er een paar keer naast. De achtergrondzangeressen worden er goed bij betrokken en deze zangeressen vangen hem zo nu en dan op. Hopelijk gaat dit in de halve finale zelf beter. Een finaleplek is mogelijk, maar het wordt spannend.

Cyprus: Andrew Lambrou - Break A Broken Heart

De elementen zijn goed vertegenwoordigd bij Cyprus. De act bestaat uit veel water en vuur. Ondanks sommige wankele noten, blijft de ballad krachtig. Cyprus is één van de sterkere acts van deze tweede halve finale. Een finaleplek zal goed haalbaar moeten zijn.

IJsland: Diljá - Power

Na de vorige krachtige ballad, volgt gelijk een andere. Diljá heeft een goede stem. Dit wil ze graag laten horen en het nummer bevat ongelofelijk veel ad libs en uithalen. Dit is soms wel een beetje gevaarlijk en af en toe komt dit haar ook even duur te staan. Wat betreft de act: er is veel grondwerk en acrobatiek te zien in combinatie met het gebruik van visuals. Zal Diljá al haar zangkunsten nog een keer mogen laten horen? Misschien. We gaan het zien.

Griekenland: Victor Vernicos - What They Say

Er liggen dit jaar veel artiesten op de grond, zo ook bij Griekenland. Het lied van Victor is erg laag en dit blijft de hele tijd zo. De kledingkeuze is een beetje dierenverzorger meets avonturier. Er zitten weinig rake noten tussen. Victor kan niet stil staan, hij loopt het hele podium over en hij springt zo nu en dan in de lucht. Dit gaat helaas wel ten koste van zijn vocals. Griekenland heeft het weleens beter gedaan de afgelopen jaren. De bookmakers voorspellen dat het niet gaat lukken om de finale te behalen, maar dit moet vanavond nog blijken.

Polen: Blanka - Solo

Het hele optreden van Blanka draait om de visuals. Het lijkt als geheel op een groot strandfeest. Het podium staat vol met dansers en hierbij valt Blanka soms een beetje weg. Ook dancebreaks zijn hip dit jaar. Blanka danst een halve minuut van haar nummer zonder te zingen. Het is echt een popnummer en best wel catchy. Voor Blanka wordt het ook spannend, maar het nummer blijft hangen en hierdoor heeft ze vast een grote kans om de finale te behalen.

Slovenië: Joker Out - Carpe Diem

Het nummer van Joker Out is catchy en in hun eigen taal. Het is een echte band performance. Soms minder zuiver, maar door zijn stem met randje, valt het minder op. Er is veel samenspel en ondanks dat de zanger veel in beeld wordt genomen, steelt de gitarist de show. Aan het einde van het optreden wordt de camera zelfs gelikt. Het is wild, maar wel binnen de grenzen. Van een finaleplek kunnen ze zo goed als zeker zijn.

Georgië: Iru - Echo

Over het algemeen is het optreden van Iru zuiver. Er zitten goede uithalen in. Het is een krachtige performance. Lichten en visuals versterken het optreden op een goede manier. Het kan wel wat saai overkomen door weinig beweging, maar daar hebben we alle technische snufjes en de spotlights voor. Een plek in de finale is ook voor Georgië na jaren van zich niet kwalificeren, reëel.

San Marino: Piqued Jacks - Like An Animal

De bookmakers voorspellen slechte kansen voor San Marino. Het is een optreden dat je eigenlijk al snel vergeet. De glitterpakjes en jasjes zijn wederom terug. Het optreden is redelijk stabiel, maar het blijft niet hangen. Er is veel te zien in de vorm van lichten en kleuren, maar dit valt meer op dan de band zelf. Een finaleplek lijkt bijna onmogelijk.

Oostenrijk: Teya & Salena - Who The Hell Is Edgar

Oostenrijk is in deze halve finale de grootste kanshebber op een finaleplek. Het optreden zit goed in elkaar en het nummer is aanstekelijk, het is anders dan anders. De kleurencombinatie valt op en het dansje al helemaal. Er moet veel misgaan als we Oostenrijk niet terug gaan zien in de finale.

Albanië: Albina & Familja Kelmendi - Duje

Bij Albanië is de hele familie van Albina mee. Het nummer van Albanië past goed hij hun roots. Dit in combinatie met moderne tonen, maakt van het nummer een duidelijk geheel. Duje goed, Albina. Ook hier is weer een dancebreak te zien, dit keer met rode du-kjes. Of de hele familie ook nog een keer mag komen opdagen in de finale staat nog niet vast, maar zoals het nu lijkt mogen ze met z’n allen naar huis.

Litouwen: Monika Linkytė - Stay

In 2015 heeft Monika zich samen met Vaidas Baumila al eens gekwalificeerd voor de finale. Ze zijn dat jaar geëindigd als 18e. Zal het haar dit keer in haar eentje ook lukken om zich te kwalificeren? Het nummer van Monika heeft invloeden van Litouwse folklore en er zijn veel uithalen te horen. Als ze deze allemaal haalt vanavond, is de kans groot dat ze zich kwalificeert voor de finale van zaterdag.

Australië: Voyager - Promise

Auto’s komen dit jaar ook vaker terug. Aan het begin van het optreden staat er een supersonische Back To The Future achtige auto op het podium. Het lange haar van de zanger wappert heerlijk in de wind. Het is een optreden vol kracht en het oogt zeker als een professionele rockband. In kwalificeren is Australië over het algemeen best goed en ook dit optreden zal hoge ogen gaan gooien.

De tweede finale is over het algemeen minder sterk. Hierdoor zijn de kansen anders verdeeld. Het is spannender wie er allemaal doorgaan doordat veel kandidaten dichterbij elkaar liggen.

Veel kijkplezier!

Houd songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én word lid van onze Facebook-groep!