Gustaph deed enkele aanpassingen, maar is nu klaar voor de halve finale
Bron: EBU

Gustaph deed enkele aanpassingen, maar is nu klaar voor de halve finale

Geschreven door Jolien Weuts Laatste update:

België-watcher Jolien volgt Gustaph in aanloop naar het Songfestival.

Eindelijk is het dan zo ver: deze week vinden de halve finales en de grote finale van het Eurovisie Songfestival 2023 plaats. Donderdag zal Gustaph als vijfde aantreden in de tweede halve finale live vanuit de M&S Bank Arena in Liverpool. Of hij ook zaterdag avond in de finale te zien zal zijn valt af te wachten, maar hij is er allesinds helemaal klaar voor.

Gustaph heeft natuurlijk niet stil gezeten de afgelopen maanden. Sinds hij Eurosong won in januari heeft hij hard gewerkt aan zijn act en promotie gevoerd in het buitenland. Hij was te zien op de pre-parties in Barcelona, Madrid en Amsterdam en is in maart ook een weekje naar Liverpool getrokken om de stad al te verkennen, content op te nemen voor enkele VRT kanalen en promotie te voeren op de Britse radio. Op zijn Instagram-stories was ook regelmatig te zien dat hij aan het repeteren was en ook buiten de repetities blijft hij sleutelen aan de act.

In maart werd zijn creatieve team al bekend gemaakt en dat zijn geen onbekenden. Regisseur Hans Pannecoucke, die er ook bij was bij onder andere Hooverphonic en The Common Linnets, keert dit jaar terug. Hij is niet de enige die terug keert, want light designer Ignace D’Haese en stylist Tom Eerebout, die er in 2021 in Rotterdam ook bij waren, komen terug. Zijn outfit zelf is ontworpen door Walter Van Beirendonck, die ook zijn Eurosong outfit al ontworp en in 2019 de outfit van Eliot verzorgde.  Gustaph’s man Roen Lommelen zal ook nu weer de visuals verzorgen en de creatief directeur en choreograaf is Yves Ruth

Verschillen met Eurosong

Hoewel de visuals deels hetzelfde zijn gebleven, zijn er toch ook wel wat verschillen. Een tijd geleden had Gustaph al bevestigd dat naast zijn backings Chantal en Monique ook zangeres Sandrine mee op het podium zou staan in Liverpool. Ze was ook al te zien in de clip en ze is niet de enige die hij extra heeft meegenomen. Ballroom danser PussCee is nu ook te zien tijdens het optreden.

Ook het verhoogde podium is niet meegenomen naar het Songfestiva, maar is vervangen door een zwarte metalen trap. De meest opvallende verandering is toch wel de outfit. In de Eurosong finale had hij nog een zwarte hoed en broek aan en een roze bloes, nu heeft hij deze ingeruild voor een roze broek en hemd met een witte blazer en hoed.

Repetities

Vorige week maandag had hij zijn eerste repetitie en toen de eerste foto’s naar buiten kwamen was ik wel aangenaam verrast, ook toen we de TikTok beelden te zien kregen had ik wel een positief gevoel. De reacties vanuit de pers waren ook wel positief, hij werd zelfs vergeleken met Laura Tesoro, die in 2016 voor België naar het songfestival in Stockholm mocht. Natuurlijk is het moeilijk om op basis van een paar foto’s en de TikTok-video een beeld te vormen van hoe het optreden er uit ziet, maar toen ik de beelden zag had ik wel het gevoel dat zijn act een upgrade had gekregen en dat zijn kansen gestegen waren.

Donderdag had hij zijn tweede repetitie en kregen we ook een clip van 30 seconden hoe het er op TV zal uitzien en om eerlijk te zijn ben ik toch niet helemaal overtuigd. Het is natuurlijk maar een kleine preview van het uiteindelijke optreden, maar het was toch niet zo flitsend als ik verwacht had. Hij spatte nog niet echt van het scherm en vocaal was het ook niet zoals we van hem gewend zijn. Ik hou echter wel goede hoop en heb er wel vertrouwen in dat het goed komt op donderdag tijdens die tweede halve finale. Of hij de finale zal halen weet ik niet, maar hij geeft wel het beste van zichzelf en dat is ook al veel waard.

Houd songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én word lid van onze Facebook-groep!