Melodifestivalen 2022: Eerste halve finale (+ resultaat)
Bron: SVT

Melodifestivalen 2022: Eerste halve finale (+ resultaat)

Geschreven door Vins van der Giesen Laatste update:

Vins blikt elke week terug op Melodifestivalen, de nationale selectie van Zweden voor het Eurovisie Songfestival. Wie reist er voor Zweden af naar Turijn?

De eerste halve final van Melodifestivalen heeft plaats gevonden live met publiek vanuit de Avicci arena in Stockholm. De eerste 7 acts hebben opgetreden en we hebben de eerste finalisten voor de volgende ronde!

Artiesten & songs:

  • Malou Prytz - “Bananas”
  • Theoz – “Som Du Vill”
  • Omar Rudberg – “Moving Like That”
  • Shireley Clamp – ‘’Let There Be Angels’’
  • Danne Stråhed – ‘’Hallobaloo’’
  • Cornelia Jakobs – ‘’Hold Me Closer’’
  • Robin Bengtsson – ‘’Innocent Love’’

1. Malou Prytz - “Bananas”

Malou Prytz mocht het nieuwe seizoen van Melodifestivalen openen met haar nummer ‘’Bananas.’’ Dit was voor de nog maar 18-jarige zangeres niet haar eerste deelnamen. Malou zet een record neer met jongste artiest die al 3 deelnames op haar naam heeft staan.

Het nummer Bananas is een vrolijk popnummer. Op het podium waren enkele meubels neergezet waar zij op danste met haar dansers. Ik vond zelf dat Malou de looks weg had van eerdere deelneemsters Wiktoria en Margaret.

Wat vind ik van “Bananas”?

Het is weer wat anders dan Malou haar laatste twee inzendingen. Het nummer is speels en ze deed het goed, maar toch net niet genoeg om bij de laatste 4 te eindigen.

Eindstand: 7e plaats. Helaas niet door naar de volgende ronde.

2. Theoz – “Som Du Vill”

De 16-jarige Theoz zong zijn nummer ‘’Som Du Vill.” Je zou niet zegen dat dit zijn eerste keer was. Hij zong zijn popnummer met een strakke choreografie. De kijkers thuis werden gegrepen door de effecten en hoe hij met de camera speelde. Het lijkt daarom ook net of hij al jaren op het podium staat. Dit wordt een naam om te onthouden voor de toekomst. Theoz is bekend geworden van zijn TikTok account @theozofficial waar hij al meer dan 2 miljoen volgers op heeft.

Wat vind ik van ‘’Som Du Vill”?

Ja dit was mij favoriete van de avond! Toen ik dit voor het eerst hoorden dacht ik gelijk dit is eentje die ik nog eens wil luisteren. Het is misschien niets nieuws of bijzonders, toch pakt dit mij wel en vind ik het leuk om naar te luisteren.

Eindstand: 3e of 4e plaats. In zijn debuut is het Theoz gelukt om genoeg stemmen te krijgen voor de tweede kans ronde. Wie weet helpen zijn volgers ook volgende keer om hem naar de finale te stemmen.

3. Omar Rudberg – “Moving Like That

Een naam die veel werd genoemd om weer opnieuw deelt nemen was Omar Rudberg. De 23-jarige zanger en acteur heeft al twee keer eerder meegedaan. Omar speelt in een nieuwe Netflix serie ‘Young Royals.’ Hij heeft een hoofdrol en de serie krijgt door groot succes een tweede seizoen.

De act zag er heel erg uit van deze tijd. Omar was gekleed in een opvallende zilveren broek met een sparkelende bovenkant. De act was opgezet met twee dansers en het was in een donkere stijlkleur, met hier en daar tinten paars.

Wat vind ik van ‘’Moving Like That’’?

Eerlijk gezegd had ik gehoopt dat ik het nummer leuker zou vonden. Het zag er goed uit en het nummer past bij hem, maar vond het niet heel spectaculair.

Eindstand: 5e plek. Helaas zet het succes zich niet voor een plek in de volgende ronde. 

4. Shireley Clamp – ‘’Let There Be Angels’’

Na 8 jaar afwezigheid keert Shirley terug naar Melodifestivalen. Shirley heeft al zes keer eerder meegedaan en haar beste resultaat is de 2e plaats in 2002 met het nummer ‘’Min Karlek.’’

Het nummer ‘Let There Be Angels’ was een typisch Melodifestivalen act. De act was eenvoudig met wat lichten achter de zangeres. Zelf vind ik dat dit soort nummers meer meedoen om de wat oudere kijkers te vermaken, maar niet echt meedoen voor de winst.

Eindstand: 6e plek. Shirley is gestrand in deze semi final.

5. Danne Stråhed – ‘’Hallobaloo’’

Danne staat op het podium met een spelende muziekband achter hem. Voor de rest is het podium versiert met lichtjes en heeft het een gezellig gevoel. Met de sfeer zit het goed en je kan dit nummer aan het eind mee zingen. Net als bij Shirley zou ik zegen dit niet een nummer is wat meedeed om te winnen, maar om even wat warmte en wat gezelligheid de woonkamers in te sturen.

Eindstand: 3e of 4e plek. Verassend genoeg door naar de tweede kans ronde.

6. Cornelia Jakobs – ‘’Hold Me Closer’’

De 29-jarige Cornelia heeft Zaterdagavond haar Melodifestivalen debuut gemaakt. Ze zingt in het Engels en stond helemaal allen op het podium. Achter de zangeres was een soort rond doorzichtig scherm te zien waar licht door heen scheen en wat bewoog. De zangeres is echt een performer die graag voor publiek zingt dit zie je heel erg. Ook zitten er beelden in het optreden wat mij doet denken aan Barbara Pravi haar optreden van ‘Voila.’

Eindstand: 1e of 2e plaats. In haar debut weet zij zich te plaatsen voor de finale!

7. Robin Bengtsson – ‘’Innocent Love’’

Robin is een bekende naam in het Eurovisiewereldje. Hij heeft Zweden vertegenwoordigt in 2017 met het nummer ‘I Can’t Go On.’ Hij eindigden op de 5e plaats. Na zijn winst keert Robin in weer 2020 terug naar Melodifestivalen. In de finale beland hij op een 8e plaats.

Robin draagt zijn eigen stijltje op het podium en heeft opnieuw weer een goed pakkend lied. Op het podium loopt Robin rond met achter hem een drummer en een gitarist. Het is een energiek nummer wat de Zweedse hitlijsten gaat bestormen in de komende weken.

Eindplaats: 1e of 2e plaats. Dit wordt de derde finale voor Robin.