Zdob şi Zdub & Fratii Advahov - Moldavië
Bron: EBU

Zdob şi Zdub & Fratii Advahov - Moldavië

Biografie

De groep Zdob şi Zdub bestaat uit zanger Roman Yagupov, basgitarist Mihai Gîncu, drummer Anatol Pugaci, trombonist Victor Dandeș, trompetist Valeriu Mazilu en gitaristen Sviatoslav Starus en Igor Buzurniuc. Voor het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn (Italië) sluit Fratii Advahov zich aan bij de groep.

Zdob şi Zdub wordt opgericht in 1994. Tot 1998 zingen ze in het Russisch, sindsdien in het Roemeens/Moldavisch. In 2005 doen ze mee aan het Songfestival. Met het nummer Boonika Bate Doba over een drummende oma worden zij zesde. In 2011 wint de groep de Moldavische nationale voorronde en mogen ze nog een keer naar het Songfestival. Ditmaal eindigen zij met So Lucky op de twaalfde plaats.

Selectie

De Moldavische publieke omroep TRM organiseert openbare audities voor een nationale voorronde. De audities leveren niet voldoende deelnemers op, waardoor TRM besluit de nationale selectie te schrappen. Op zaterdag 29 januari wordt door TRM onverwachts aangekondigd dat Zdob şi Zdub intern is gekozen om Moldavië voor de derde keer te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

Nummer

Het nummer heet Trenuletul.

Videoclip