Recap eerste halve finale: S10 is adembenemend en Subwoolfer stelt teleur
Bron: EBU / Corinne Cumming

Recap eerste halve finale: S10 is adembenemend en Subwoolfer stelt teleur

Geschreven door Vera Verkooijen Laatste update:

Een scène uit Pinocchio, een lied dat gaat over “the sound of beauty”, dansers en dan? Dan is het Eurovisie Songfestival 2022 echt begonnen. De presentatoren lopen het podium op. Alessandro Cattelan, Laura Pausini en Mika. Met het podium als fontein en overal lichten en graphics kondigen ze het songfestival aan en dan is het tijd voor de zeventien nummers van deze eerste halve finale. 

Albanie

Het nummer van Albanië heeft van tevoren veel kritiek gekregen door de erotische en sensuele choreografie die Ronela Hajati met haar dansers uitvoert. Toch voert ze het nummer uit met veel energie en veel kracht. Wat een opener. De erotische moves zijn er zeker, lekker sexpositive en open naar het lgbtq+ spectrum. Het is niet heel zuiver, en niet heel goed, maar om het Eurovisie Songfestival mee te beginnen is het wel even een fijne binnenkomer. 

Letland

Citi Zēni heeft hun nummer Eat Your Salad gecensureerd, maar het publiek wil daar niets van weten. De eerste zin wordt volledig meegezongen, en wanneer de band stil is, klinkt vanuit de hele zaal het woord “Pussy”. Waar Albanië al wat energie in de zaal bracht, maakt Letland het af. Een waar feest op het podium, in de zaal en ook op het scherm. De kleuren zijn goed gekozen, het is zuiver en goed uitgevoerd en het plezier spat ervan. Eindigend met een split laten ze het over aan de volgende act: Litouwen.

Litouwen

Monika Liu is te zien in de spotlight en haar funky en mysterieuze nummer begint leuk. Maar na het feest van Litouwen, is de aandacht snel afgedwaald. Het nummer blijft een beetje hetzelfde en kabbelt wat door. Haar haar leidt af van de act, maar ook die is er niet echt. Toch goed gezongen en zeker een nummer dat interessant is. 

Zwitserland

Zwitserland komt dit jaar met een ballade. Ietwat saai, maar wel mooi gezongen. Redelijk mooie graphics, maar niets dat er echt uitspringt. Een beetje neutraal dus, wat op zich niet gek is voor Zwitserland. 

Slovenië

Slovenië heeft het geprobeerd, maar disco het podium op krijgen lijkt niet zo makkelijk te zijn. Zelfs de gigantische discobal in het midden van het podium mag niet baten. Het optreden is een erg saaie disco, zonder energie en met geen spanning. Misschien wel een goed optreden om vlak voor dé kanshebber van dit jaar te hebben: Oekraïne.  

Oekraïne

Vanaf het eerste moment dat de muziek begint is te merken dat het publiek achter Oekraïne staat. Geklap, gejuich en ook als de Kalush Orchestra begint met zingen houdt het niet op. Het nummer wordt goed uitgevoerd en ook de graphics passen erbij. Duidelijk is dat ze het zingen voor hun land en duidelijk is dat het publiek dat land volledig een warm hart toedraagt. Een bijzonder nummer met een bijzondere uitvoering dat is het zeker. 

Bulgarije

Niets is fijner om tijdens het songfestival even een hapje of drankje te kunnen halen, en dit jaar is het nummer van Bulgarije daar perfect voor. Het is een nummer dat in Camp Rock had kunnen zitten en zo wordt het ook uitgevoerd. Niet echt een nummer om lang bij stil te staan. 

Nederland

Direct als de spot aangaat is de zaal stil. S10 trilt duidelijk van de zenuwen en dat is aan het begin ook te merken. Maar ze herpakt zich en na het eerste refrein wordt ze sterker en neemt ze de adem weg. Dan eindigt ze puur en klein, met veel emotie. Een ontzettend sterke uitvoering van haar nummer. 

Moldavie

De Moldavische kedeng kedeng begint en het publiek gaat terug in feestmodus. Een groter contrast met S10 had er bijna niet kunnen zijn, maar het nummer van Zdob şi Zdub & Frații Advahov is leuk en een plezier om naar te luisteren en naar te kijken. Dat het nummer over een treinreis gaat is namelijk ook te zien in de graphics, die een sporennetwerk op de vloer laten zien. 

Portugal

De rust wordt direct weer teruggepakt door Maro. Met een cirkel van vrouwen zingt ze haar prachtige lied dat over verlies gaat. Een pure uitvoering, dat de adem doet stoppen. Voor even leeft het songfestival mee in het verdriet van Maro. 

Kroatie

Dan is het de beurt aan het nummer van Kroatië. De prachtige roze jurk van zangeres Mia Dimšic valt direct op, maar de rest van het nummer niet. 

Denemarken

Ondanks de enthousiaste energie van de bandleden, weet ook Denemarken weinig indruk te maken.

Oostenrijk

Dan is het de beurt aan LUM!X ft Pia Maria. Aangezien de dj niet echt mag draaien, haalt hij alle dansmoves naar boven die dj’s doen als ze niets te draaien hebben. De zangeres weet de meeste tonen niet te halen en bij elkaar is het een niet goed uitgevoerd optreden. Aan het einde is het duidelijk hoe blij de zangeres is, en dat is erg leuk om te zien. 

IJsland

De familie is een grote bekendheid in hun eigen land en iedereen zag al aankomen dat zij ooit op het Eurovisiepodium zouden staan. Helaas niet met een heel boeiend nummer. Ze zingen prachtig en de melodieën zijn goed, maar saai is het wel. 

Griekenland

Griekenland doet ook dit jaar weer haar best. Amanda Tenfjord heeft een prachtige jurk aan en een prachtige act, met stoelen op de vloer verspreid en graphics die daarop patronen maken. Helaas haalt ze niet al haar noten, maar toch is het over het algemeen goed gezongen. 

Noorwegen

In de periode voor het optreden is er al heel wat te zien geweest van Subwoolfer. Het is dan ook erg jammer dat de act die ze neerzetten op het podium deze avond, exact dezelfde is als de act die zij in in de voorrondes al gebruikt hebben. Het nummer zelf is erg goed en wordt goed uitgevoerd, wat de reden is dat het toch goed overkomt. Maar jammer is het wel. 

Armenië

Armenië sluit de avond af met een erg leuke staging, waarin ze in een kamer zit op het podium, en een erg goede stem. Het nummer zelf is niet heel anders dan het gemiddelde popliedje, maar toch weet ze met haar staging iets unieks neer te zetten. Niet bijzonder, maar wel leuk. 

Na alle nummers volgen nog twee tussenacts, terwijl het publiek kan stemmen. De eerste tussenact bestaat uit een dj-act met dansers, graphics en een zangeres. De tweede tussenact is de kandidaat die in 2020 mee zou doen aan het songfestival, wat toen natuurlijk niet kon. Prachtig wordt het nummer Fai Rumore uitgevoerd door Diodato, toch nog op het Eurovisiepodium. Met een prachtige staging, waarbij er dansers en mensen op het podium in de mist verspreid zijn, is dit nummer de perfecte afsluitende act van de avond. 

Dan komt het beslissende moment en worden om en om de landen genoemd die door zijn naar de finale: Zwitserland, Armenië, IJsland, Litouwen, Portugal, Noorwegen, Griekenland, Oekraine, Moldavië en Nederland. 

De eerste halve finale is klaar en de artiesten die uit deze halve finale mee gaan doen zijn bekend, op naar de tweede halve finale om de groep compleet te maken en daarna te ontdekken wie de winnaar wordt van dit jaar.

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!