Dima Bilan (Rusland) - 2008
Bron: YouTube

Dima Bilan (Rusland) - 2008

Biografie

Dima Bilan wordt geboren op 24 december 1981 in Oest-Dzjegoeta, Karatsjaj-Tsjerkessië. Dima, die eigenlijk Viktor Nikolajevitsj Belan heet, begint zijn muziekcarrière op school. Hij treedt regelmatig op tijdens schoolfeesten. In 1998 doet de zanger in Moskou (Rusland) mee aan een muziekwedstrijd voor kinderen.

In 2002 doet hij mee aan de internationale zangwedstrijd New Wave, waar hij vierde wordt. Een jaar later, in 2003, brengt Dima zijn debuutalbum Notsjnoj Hoeligan uit. In 2005 wil hij voor Rusland naar het Eurovisie Songfestival, maar in de Russische voorronde wordt hij tweede. In 2006 wordt hij intern gekozen om Rusland te vertegenwoordigen. In Griekenland wordt hij met het nummer Never Let You Go tweede.

Selectie

Na twee jaar de inzending voor het Eurovisie Songfestival intern te hebben gekozen, organiseert de Russische publieke omroep RTR in 2008 een nationale voorronde. De RTR ontvangt 167 liedjes. Een jury selecteert 27 acts, die het op 9 maart 2008 tegen elkaar opnemen in de Russische preselectie Evrovidenie. 

Het deelnemersveld bestaat onder andere uit de groep Premyer-Ministr, die Rusland in 2002 vertegenwoordigde op het Songfestival, en toekomstige inzendingen Alexey Vorobyov (2011) en Sergey Lazarev (2016 & 2019). Uiteindelijk wordt de finale gewonnen door Dima Bilan met het nummer Believe.

Nummer

In Believe zingt de zanger dat niets hem kan stoppen als hij blijft geloven. Zelfs ‘als de wereld mij naar beneden probeert te halen’ zal hij door blijven gaan. Het nummer is geschreven en gecomponeerd door Dima Bilan zelf en de Amerikaanse zanger en producer James David Washington, beter bekend als Jim Beanz.

Optreden