Blog tweede halve finale: uitstekende televisie en wisselende kwaliteit
Bron: EBU / Thomas Hanses

Blog tweede halve finale: uitstekende televisie en wisselende kwaliteit

Geschreven door Vera Verkooijen

Camera, licht actie! De show begint en we worden begroet door de hosts op het podium, die er onvoorstelbaar uitzien en dan begint het feest. Want wauw, wat was het weer een feest. De tweede halve finale van het songfestival van dit jaar, ik had niet vewacht dat het de eerste halve finale kon overtreffen. In sommige opzichten gebeurde dat ook niet, maar in andere, zeer zeker wel. 

Zo is de algemene kwaliteit van de optredens, vind ik, slechter, maar is de staging over het algemeen beter. Er zijn meer valse noten, maar ook meer rake. De beginact is wat kort, maar de tussenact is on point. Wat me ook opvalt is dat de optredens dit jaar veel meer op televisie gericht zijn, wat ze voor de rest van altijd, altijd zouden moeten doen. 

Daar wil ik dan ook nog even een korte shout-out aan geven; aan de fantastische televisie die dit jaar gemaakt is bij de verschillende optredens. De meesten zijn écht gemaakt voor op het scherm thuis, en dat is merkbaar. Greenscreens, augmented reality, bewegende decorstukken, cutscenes; het wordt altijd wel gebruikt, maar nu nog meer en nog beter dan hiervoor. Ik ben erg voor een songfestival dat zo op de televisie wordt gepresenteerd, want het is ontzettend indrukwekkende televisie. Het hele songfestival is gigantisch goed geproduceerd en daarom is het dit jaar, naar mijn idee, extra bijzonder. 

 

Dan nu; laten we beginnen bij het begin: San Marino. Het nummer zelf, daar kan natuurlijk al niet veel mis mee zijn, het is catchy, de staging is kleurrijk en de zangeres heeft een fantastische stem. MAAR DAN. Dan is daar opeens Flo-Rida, die toch wel een hoge professionaliteitswaarde aan het optreden van Senhit geeft. Het zou een optreden kunnen zijn dat niet zou misstaan naast veel van de grootste artiesten ter wereld. Wat een goed begin voor deze halve finale. 

Estland volgt met een nummer dat een beetje geïnspireerd lijkt op de Rus die het jaar na Måns geïnspireerd was door Måns. Niet echt goed, niet echt bijzonder; een goed nummer om na te kunnen genieten van de explosie van energie van San Marino. 

Waar Tsjechië qua energie (en outfit trouwens ook, Benny, wat een goed jasje) het niveau een stuk omhoog haalt, haalt hij helaas niet alle noten. Daardoor een pijnlijk, maar goed bedoeld optreden. 

Onze eigen, en die van Griekenland, Stefania volgt! Ik ben een beetje omver geblazen door deze meid. Wat een outfit. Wat een uitstekende act met greenscreendansers. Wat een stem. Naast dat ik haar glitterpak absoluut nodig heb in mijn collectie, is haar optreden slim uitgedacht en verloopt bijna vlekkeloos, erg goed gedaan. 

Oostenrijk… Ja… Die is niet zo goed, niet zo bijzonder. Hij heeft ook glitters! Maar die verbleekten bij de glitters van Stefania. 

Hoewel ik graag had gewild dat de Poolse Rafal het verder had geschopt, moet ik helaas zeggen dat zijn optreden terecht niet in de finale staat. Hij raakte sommige noten, maar de meeste niet. Zijn optreden was niet heel bijzonder, maar wel leuk. 

Moldavië. Oef. 

EN TOEN KWAM IJSLAND. Daði, wat ben ik verdrietig dat ik jullie niet live heb kunnen meemaken, want wauw, wat een goed uitgedacht optreden! Met danspasjes, gave instrumenten, een scherm vol animaties, vuurwerk dat te laat af gaat en een overall fijn nummer om naar te luisteren. Een serieuze deelnemer die zeker niet teleurgesteld zouden hebben als zij op het podium gestaan hadden vanavond. Wat jammer dat ze dit niet live hebben mogen doen, en zaterdag ook niet kunnen doen, maar wat fantastisch dat we met de opname van de tweede repetitie, toch hun visie kunnen meemaken. 

Na IJsland volgt de girlband uit Servië; Hurricane. Ik vind ze leuk! Denk ik. Ik ben in de war door dit optreden omdat ze erg zijn, maar ook niet. Goed zingen, maar ook niet. Een goed nummer hebben, maar ook niet. Elk positief punt kan ik weer weerleggen, maar ik denk dat ik ze leuk vind. Denk ik. 

Helaas dat Georgië daarna wel een heel jammere performance geeft, want het nummer is niet goed, de intense achtergronden passen totaal niet bij de niet intense zang en het is helaas gewoon niet goed. 

Gelukkig dat na dit dalletje gelijk het nummer van Albanië volgt, want dat begint erg lekker. Jammer voor Anxelha blijft het bij een goed begin, want de rest van het nummer is niet interessant. 

Portugal maakt het iets interessanter, met een mooi nummer en een interessante stem. Ik vind het Salvador Sobral gehalte iets te hoog om het een kans te geven, daarnaast lijkt het alsof dit nummer nergens naartoe gaat. Het blijft doorkabbelen, terwijl er genoeg aanzetten zijn om het wat harder te laten stromen. Maar nee. Een erg mooi nummer, voor mij is het hem gewoon echt niet. 

Het nummer van Victoria uit Bulgarije is erg mooi, maar iets te liefjes. Er wordt weinig risico genomen en is niet heel noemenswaardig, ondanks dat het nummer prachtig is en de zangeres het ook met veel gevoel ontzettend goed ten gehore brengt. 

Het hele publiek scandeerde Finland, en ik vind ze een fijne afwisseling van de normale popnummers die veel aanwezig zijn, maar dit… Het is een beetje een metalversie van Who Let The Dogs Out en hoewel ik het kan waarderen, ben ik er niet van overtuigd dat dit nu echt goed is. 

Letland heeft er zelf veel plezier in. Dat is ook belangrijk. 

Zwitserland volgt als bijna laatste, Gjon met Tout L’Univers. Ongelooflijk. Het nummer is bijzonder, het wordt zo mooi gezongen en de staging vind ik interessant. Ik vind het jammer dat het nummer zo veel op Arcade lijkt, want dat gaat Gjon denk ik uiteindelijk niet op de eerste plek zetten. Maar wauw, ik ben blij met de nummer. 

Als laatste is Denemarken. Daar zeg ik niets over. 


De 17 optredens zijn voorbij, de lijnen worden geopend en er volgt een optreden van een Syrische danser. Een prachtig optreden en naar mijn mening een uitstekende keuze van het comité. Ze hadden veel keuzes kunnen maken, ze hadden een klompendans kunnen sturen nota bene, maar in plaats daarvan hebben ze gekozen voor een Syrische vluchteling en persoonlijk maakt dat feit mij al heel gelukkig. Daarnaast was het gewoon heel mooi. 

De stemmen zijn geteld en ik ben niet heel ontevreden met het lijstje dat door is. Er waren minder écht goede optredens om te kiezen deze halve finale, dus ik vergeef de keuze van Moldavië. Mijn favorieten van vanavond, IJsland en Griekenland, zitten erbij. Ik kan gelukkig gaan uitkijken naar komende zaterdag, want dat gaat wel een spektakel worden. 

 

Door naar de finale zijn: 

Albanië, Servië, Bulgarije, Moldavie, Portugal, Ijsland, San Marino, Zwitserland, Griekenland, Finland