Life After Eurovision: Helena Paparizou benoemt tot één van de invloedrijkste Grieken
Bron: YouTube & Instagram

Life After Eurovision: Helena Paparizou benoemt tot één van de invloedrijkste Grieken

Geschreven door Marit Bosman

Miljoenen tv-kijkers waren de afgelopen 64 jaar getuige van maar liefst 66 artiesten die het Eurovisie Songfestival wonnen. Het Songfestival winnen is niet niks, maar wat levert de overwinning op? In Life After Eurovision het verhaal van winnaars ná het Songfestival. 

De eerste en nog altijd enige keer dat Griekenland het Eurovisie Songfestival wist te winnen was in 2005. De Griekse inzending Helena Paparizou krijgt tijdens de finale in Oekraïne 230 punten met haar nummer My Number One. De eerste Griekse overwinning wordt flink gevierd en op de straten in de Griekse hoofdstad Athene is overal gejuich te horen. Helena wordt bij haar terugkomst in Griekenland zelfs uitgenodigd bij de premier. 

Tournee door Europa 

Bij de puntentelling van het Songfestival in Oekraïne krijgt Helena regelmatig 12 punten van andere landen, waaronder van Bulgarije, Zweden en en ons buurland België. De zangeres komt daardoor met het ludieke idee om haar fans van over de hele wereld te bedanken voor hun steun door concerten te geven in alle landen van wie zij tijdens het Eurovisie Songfestival de douze points kreeg. 

Helena was al geen onbekende in Europa. In 2004 bracht Helena al haar eerste solo-album Protereoteita uit, dat meteen een nummer één album werd wereldwijd. De singles The Light In Our Soul en A Brighter Day van het album werden zo goed ontvangen, dat het enorme hits werden. In de Verenigde Staten behaalde ze zelfs de achtste plek in de Billboard Hot Dance Club Play Chart, een grote prestatie voor een Griek. In november 2005 bracht ze haar nieuwste single genaamd Mambo uit. Dit werd haar meest succesvolle single ooit en hielp haar door te breken in heel Europa.

Invloedrijkste beroemdheid

Na haar Songfestival-overwinning komt er in 2008 een compleet nieuw album, die wederom weer in de smaak valt bij haar fans. Het album draagt de naam Vrisko To Logo Na Zo en veranderd in de eerste week al in een gouden plaat. Dankzij haar nieuwe album wint ze diverse prijzen in Griekenland, zoals Beste vrouwelijke artiest van het jaar, Beste Griekse act en Video van het jaar. In 2010 wordt Paparizou benoemt tot de 21ste machtigste en invloedrijkste beroemdheid in Griekenland, doordat zij in Griekenland de eerste vrouwelijke Griekse artiest is die meer dan 60.000 likes bereikt op social media-platform Facebook.

In de jaren die volgen is Helena nog steeds druk bezig met haar eigen muziek. Ze brengt meerdere albums uit en treed regelmatig op door heel Europa. Ook mag de oud-winnares optreden bij de Eurovillage en de Euroclub tijdens het Eurovisie Songfestival 2016 in Zweden. In datzelfde jaar wordt ze ook gevraagd als coach bij de Griekse versie van de talentenjacht The Voice.

Home Concerts

Vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, met als gevolg het cancelen van het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam, organiseert Songfestival-organisator European Broadcasting Union (EBU) de Eurovision Home Concerts. Helena mag natuurlijk niet ontbreken en zingt samen met de Russische inzending Sergej Lazarev van 2016 en 2019 zijn nummer You Are The Only One.