Helena Paparizou (Griekenland) - 2005
Bron: YouTube

Helena Paparizou (Griekenland) - 2005

Biografie

Helena Paparizou wordt geboren op 31 januari 1982 in Borås, Zweden. De ouders van Helena komen uit Griekenland, maar verhuisden in 1970 naar Zweden. In 1985 verhuist het gezin terug naar Griekenland omdat Helena astma heeft en het koude Scandinavische klimaat daar niet bevorderlijk voor is. Als de astmaklachten na twee jaar minder zijn geworden, keert het gezin weer terug naar Zweden.

In 1999 vormt Helena samen met haar jeugdvriend Nikos Panagiotidis het zangduo Antique. Hun debuutsingle heet Opa Opa en is een grote hit. In 2001 vertegenwoordigt Antique Griekenland op het Eurovisie Songfestival in Denemarken, waar zij derde worden met het nummer Die For You. Eind 2003 tekent Helena een solo-contract bij Sony Music en brengt ze haar debuutsingle Anapandites Kliseis uit.

Selectie

De Griekse omroep ERT kiest intern Helena Paparizou als inzendingen voor het Eurovisie Songfestival. Aanvankelijk kozen zij Despina Vandi, maar de onderhandelingen liepen stuk. Het nummer wordt gekozen in een tv-show. Er worden 100 liedjes ingestuurd. ERT, Sony Music en Helena selecteren vier nummers.

Op 2 maart 2005 zingt Helena in de nationale voorronde drie nummers. Het vierde nummer is gediskwalificeerd, omdat het lied te vroeg was uitgebracht. Een vakjury en het publiek bepalen het nummer waarmee Helena zal afreizen naar het Songfestival in Oekraïne. My Number One krijgt de meeste stemmen.

Nummer

In het nummer My Number One zingt de zangeres dat haar geliefde haar ‘nummer 1’ is. Ze vraagt haar geliefde om nooit bij haar weg te gaan. Het Engelstalige uptempo lied is geschreven door de Griekse Christos Dantis, Manos Psaltakis en Natalia Germanou en ook gecomponeerd door Manos Psaltakis.

Optreden