Life After Eurovision: Katrina & The Waves kunnen succes niet evenaren

Life After Eurovision: Katrina & The Waves kunnen succes niet evenaren

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Miljoenen tv-kijkers waren de afgelopen 64 jaar getuige van maar liefst 66 artiesten die het Eurovisie Songfestival wonnen. Het Songfestival winnen is niet niks, maar wat levert de overwinning op? In Life After Eurovision het verhaal van winnaars ná het Songfestival.

Katrina & The Waves zijn door het nummer Walking On Sunshine al wereldberoemd als zij in 1997 in Dublin meedoen aan de 42ste editie van het Eurovisie Songfestival. Met hun nummer Love Shine a Light hebben zij wéér goud in handen, want met 227 punten eindigen zij op zaterdag mei 1997 op de eerste plaats, destijds de hoogste behaalde score ooit op het Eurovisie Songfestival.

The New Wave

Katrina & The Waves ontstaat in 1981 als fusie tussen de band The Waves en de Amerikaanse zangeres Katrina Leskanich van coverband Mama’s Cookin. Met Walking On Sunshine scoren Katrina & The Waves een gigantische hit, maar eind jaren ’90 is de band bijna helemaal verdwenen. Dan doen ze  mee aan het Songfestival én winnen ze. Katrina & The Waves zijn terug is de spotlights, maar elk succes kent zijn drama. Het lukt de band na hun overwinning niet om het succes van Love Shine a Light te evenaren. Er volgen onenigheden, waarna Katrina in 1998 de groep verlaat.

The Waves proberen met andere zangeressen een doorstart te maken, maar dat gebeurt zonder succes. Zonder Katrina geen The Waves, waardoor de band in 1999 definitief stopt. Zes jaar later probeert Katrina zelf een doorstart te maken. Haar Songfestival-hart begint weer te kloppen en ze wil in 2005 het Songfestival-succes uit 1997 graag herhalen. Ze wil als Katrina & The New Wave meedoen aan de populaire Zweedse voorronde Melodifestivalen, maar hier steken haar oude Waves een stokje voor. Uiteindelijk treedt ze op als Katrina & The Nameless in de nationale voorronde van Zweden, maar een herkansing van haar grote succes zit er helaas niet in. Katrina strandt uiteindelijk in de herkansingsronde, waardoor ze op de valreep de finale van Melodifestivalen niet haalt.

Solocarrière

Na het mislukte Melodifestivalen-avontuur gooit Katrina het over een andere boeg en gaat zij vol voor haar solocarrière. In 2004 bracht zij al haar solo album Turn The Tide uit, maar deze released zij in 2010 opnieuw met een aantal bonustracks. Een jaar later volgt een nieuwe EP met de naam Spiritualize. Ook presenteert ze in het Verenigd Koninkrijk door de jaren heen verschillende televisieprogramma’s en heeft ze haar eigen radioshow op het Engelse BBC Radio 2. 

Hoewel het Katrina in 2005 niet lukte om haar Songfestival-succes te herhalen, speelt het Songfestival nog altijd een grote rol in het leven van de oud-winnares. Zo presenteert ze in hetzelfde jaar in Denemarken een grote tv-show ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Eurovisie Songfestival en is ze in 2008 jurylid in de Belgische nationale voorronde Eurosong. Na een korte radiostilte duikt Katrina in 2018 weer de studio in voor haar eerste kerstnummer, genaamd I Can't Give You Anything but Love. Ook zingt Katrina eind 2019 zonder The Waves hun klassieker Love Shine a Light tijdens het Grote Songfestivalfeest in een afgeladen Ziggo Dome in Amsterdam. 

Europe Shine a Light

2020 is een memorabel Songfestival-jaar, terwijl er in dat jaar helemaal geen Songfestival is. Na 44 jaar heeft Nederland in 2019 eindelijk weer gewonnen, maar door de uitbraak van het coronavirus wordt de 65ste editie van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam afgelast. AVROTROS zou het Songfestival in samenwerking met de NPO en NOS organiseren, maar komt met een alternatief. De tv-show draagt de naam Europe Shine a Light, een verwijzing naar Love Shine a Light.

Het avondvullende tv-programma wordt in ruim 40 landen uitgezonden en eindigt spectaculair met Love Shine a Light, vanuit heel Europa gezongen door de beoogde inzendingen van 2020. Katrina duikt ook op en zingt de allerlaatste zin van haar Songfestival-liedje. Ruim 23 jaar na de overwinning van Katrina & The Waves is hun nummer hét lied van het alternatieve Songfestival. Love Shine a Light is het middel van organisator EBU om Europa tijdens de coronacrisis te verbinden.