Blog: 'Europe Shine a Light heeft Europa weer een beetje verbonden'
Bron: EBU

Blog: 'Europe Shine a Light heeft Europa weer een beetje verbonden'

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Vanavond geen Eurovisie Songfestival, maar wél Europe Shine A Light. De huidige coronacrisis gooide roet in het eten voor het Songfestival, maar dat nam niet weg dat het een avond vol muziek gaat worden. Sebastiaan blikt terug op de historische avond. 

Het is aan Johnny Logan om de muzikale avond te openen. Hij is de eerste artiest die Europa echt even ‘verbindt’. Samen met Chantal, Edsilia en Jan zong hij zijn Songfestivalhit. Een hele mooie opening van deze avond. Als het de hele avond op deze manier gaat, dan staat ons een prachtige avond te wachten.

Maar wat er daarna gebeurde was een beetje vreemd. Alle landen kwamen in een sneltreinvaart langs. Een paar seconden was het nummer te horen. Heel erg kort allemaal. De artiest in kwestie mocht een paar zinnen zeggen en hup door naar het volgende land. Het is goed om aandacht te besteden aan de landen, hun artiesten en hun nummers. Maar op deze manier komt het heel gehaast over. Dat is onwijs jammer en lijkt mij niet de bedoeling?

Ineens was daar de Zweedse zanger Måns Zelmerlöw. Hij liet een nieuwe versie van zijn Songfestivalhit Heroes horen. Dat klonk echt even ouderwets fijn. Zijn nummer is écht een hit geworden! Alsof je even terug in de tijd ging. Zijn overwinning mocht dan ook geen verrassing heten. Hij won overtuigend met zijn Heroes. Vooral de act was spraakmakend. Hier was echt heel goed over nagedacht. 

Een hoogtepunt was toch wel toen Love Shine A Light werd gespeeld met instrumenten. Een ontroerend moment van een mooie avond. Misschien heeft dit nummer van Katrina and the Waves wel een extra lading op een avond als deze. Allemaal mooie beelden van diverse landen. Echt een ontroerend moment.

‘Onze’ llse DeLange zong het nummer Ein Bisschen Frieden met Michael Schulte. Het nummer werd gezongen op een prachtige locatie. Heel Europa zou ongetwijfeld ademloos voor de televisie hebben gezeten. Wat een prachtig nummer. Heel erg fijn om dat op deze manier te hebben gehoord. Ik vind dit echt een super optreden! Hier word je echt even stil van. Zo mooi hoe muziek je kan raken op een avond als deze. 

Wanneer Chantal even naar Israël schakelt, is Netta aan het woord. De winnares van 2018 heeft een nieuwe single gelanceerd. De videoclip wordt aan de kijkers getoond. Het is een compleet ander nummer dan Toy. Een eerder gevoelig nummer, met een iets wat vervelende melodie. Maar de boodschap komt wel duidelijk over. Mooi om een andere kant van Netta te zien. 

Niet alleen Netta kwam met een nieuw nummer. Ook ‘onze Duncan Laurance zong zijn nieuwe single. Een fantastisch gevoel nummer mét piano invloeden. Hier word ik weer even stil van. Zijn stem is echt uniek en raakt mij en ik vermoed alle kijkers in het hart. Hier draait deze avond echt om: muziek recht uit het hart. 

Ik ben fan van Oekraïne. Het nummer heeft mij meteen geraakt. Ik verstond er niets van, maar het nummer kwam bij mij binnen. De band Go_A heeft bevestigd om volgend jaar weer mee te doen. Alleen moeten zij wel met een anders nummer komen. Als het net zo goed is als dit nummer, dan verwacht ik er veel van. Toch jammer dat ze met hun Songfestivalnummer dit jaar niet in Rotterdam mochten optreden. 

Al met al was het wel een muzikale avond. Het was voor de artiesten fijn om even een paar seconden onder de aandacht te komen. Ik denk dat het goed is dat Nederland dit mede heeft gedaan. Een moment van stilstaan bij de huidige situatie. Ik vind het heel goed dat ze dit gedaan hebben. Een soort muzikaal eerbetoon aan iedereen. 

De presentatie van Chantal, Edsilia en Jan was meer dan geslaagd. De drie hebben een prachtige kans gekregen om zichzelf neer te zetten als de gezichten van het Songfestival. Zij zullen volgend jaar de presentatie op zich nemen. Zij hebben bewezen dat zij zo’n grote show kunnen dragen. Ik ben best trots op dit drietal. Ze hebben het maar mooi even gedaan. Nederland mag trots zijn dat zij het Songfestival mogen presenteren. 

De muzikale avond werd afgesloten met een samenwerking van alle artiesten die dit jaar meer zouden doen. Ze zongen Love Shine A Light. Wat een bijzonder moment. Alle artiesten die samen een nummer ten gehore brengen. Wederom een ontroerend moment, hier draait het toch allemaal om. Een muzikalere samenwerking vind je niet. Kippenvel. Hier draait het Songfestival écht om. Hier word je toch blij van? 

Het was een hele bijzondere avond. Even leek het erop alsof het alleen maar uit hele korte muziekfragmenten te bestaan. Maar uiteindelijk was de boodschap helder: muziek verbroederd én brengt mensen samen. Dat is de kracht van muziek. De kracht die de mensen een soort troost kan brengen in de moeilijke tijd waar we nu in zitten. 

Tot volgend jaar bij het Eurovisie Songfestival!