Geen Songfestival deze week: Dit zijn de alternatieven
Bron: Eurovision.tv

Geen Songfestival deze week: Dit zijn de alternatieven

Geschreven door Daniël Schalk

Deze week had in Rotterdam het Eurovisie Songfestival 2020 zullen plaatsvinden. Na de winst van Duncan Laurence mocht Nederland het Songfestival organiseren, maar door het coronavirus kan het mega-evenement niet doorgaan. Toch zijn er heel wat alternatieven. Wij maakte een overzicht.

Eurovision 2020: Big Night In!

Australië heeft nog maar vijf keer meegedaan aan het Songfestival, maar kan nu al niet meer zonder. Ondanks dat het Songfestival in Rotterdam is afgelast, staat deze hele week bij de Australische tv-zender SBS in het teken van het Songfestival. Van 11 tot en met 15 mei worden de vijf laatste Songfestival-finales opnieuw uitgezonden. Op zaterdag 16 mei zendt SBS de drie uur durende tv-show Big Night In! uit, waarin de Australische televisiekijker alsnog een winnaar kiest.

  • Wanneer: 11 t/m 16 mei 2020
  • Waar: SBS en de website SBS.com

Eurovision Song Celebration 2020

Om de beoogde inzendingen van 2020 alsnog in de spotlights te zetten maakt Songfestival-organisator EBU twee online tv-shows, waarin de inzendingen van 2020 worden geëerd. Op 12 en 14 mei, de dagen waarop de halve finales hadden zullen plaatsvinden, zendt de EBU op YouTube de show Eurovision Song Celebration 2020 uit. In het niet-competitieve programma worden alle 41 liedjes uitgezonden in de officiële volgorde die was gemaakt voor de twee halve finales.

Beste Zangers: Songfestival

Edsilia Rombley presenteert donderdag een Songfestival-special van Beste Zangers. Op de dag dat de tweede halve finale had zullen plaatsvinden brengen onder andere oud-winnares Lenny Kuhr en Songfestival-fans Thomas Berge en Emma Heesters diverse Songfestival-klassiekers ten gehore. Ook Kim-Lian van der Meij, die jarenlang het Junior Songfestival presenteerde, doet mee. Aansluitend is de documentaire De weg naar de winst van Songfestival-commentator Cornald Maas te zien.

  • Wanneer: Donderdag 14 mei
  • Waar: Bij AVROTROS op NPO 1

Alla leið

Terwijl de EBU ervoor heeft gekozen om geen winnaar aan te wijzen, wil IJsland alsnog een winnaar kiezen. De afgelopen weken hebben zij in vijf liveshows een top-15 samengesteld. Op donderdag 14 mei, de dag waarop de tweede halve finale had zullen plaatsvinden, zendt de IJslandse zender RÚV de finale uit. De kijker kan stemmen op zijn of haar favoriet, waarna de winnaar wordt gekozen.

Eurovision: Come Together

De Britse Songfestival-commentator Graham Norton presenteert zaterdag een alternatieve Songfestival-show, waarin televisiezender BBC terugblikt op de rijke geschiedenis van het Songfestival. In het speciale programma Eurovision: Come Together worden oude Songfestival-klassiekers getoond en interviewt Graham Norton singer-songwriter James Newman, die het Verenigd Koninkrijk dit jaar had zullen vertegenwoordigen met het nummer My Last Breath.

  • Wanneer: Zaterdag 16 mei 2020 om 19:25 uur
  • Waar: BBC One: Kanaal 26 bij KPN en 61 bij Ziggo

Eurovision: Europe Shine A Light

Aanstaande zaterdag had in Rotterdam de finale van het Eurovisie Songfestival zullen plaatsvinden. De EBU komt met de alternatieve tv-show Europe Shine A Light, dat in 45 verschillende landen tegelijkertijd zal worden uitgezonden. In het programma worden korte fragmenten vertoond van de beoogde inzendingen van 2020 en zijn er optredens van oud-winnaars. Europe Shine A Light is een initiatief van de NPO en wordt gepresenteerd door Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit.

  • Wanneer: Zaterdag 16 mei 2020 om 21:00u
  • Waar: In heel Europa. In Nederland op NPO 1

Free European Song Contest

De Duitse tv-komiek Stefan Raab heeft een alternatief Songfestival bedacht om Songfestival-fans van over de hele wereld alsnog te verbinden. Stefan mocht in 2000 zelf voor Duitsland naar het Songfestival en presenteert nu samen met oud-winnares Conchita Wurst de tv-show Free European Song Contest. Vanuit de Duitse stad Keulen zullen muzikanten uit verschillende landen optreden en daarmee hun land vertegenwoordigen. Aan het einde van de avond mogen de kijkers stemmen.

  • Wanneer: Zaterdag 16 mei 2020 om 20:15u
  • Waar: ProSieben en de website prosieben.de