Songfestival-column: ‘Niveau is verbazingwekkend hoog dit jaar’
Bron: Eurovision

Songfestival-column: ‘Niveau is verbazingwekkend hoog dit jaar’

Geschreven door Daniël Schalk

Elke vrijdag laten Vincent en Daniël van Songfestival Update hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.

Alle nummers zijn bekend, dus kunnen we de balans opmaken. Afgelopen maandag kwamen de delegatiehoofden in Rotterdam bijeen voor de jaarlijkse vergadering waar alle omroepen hun inzendingen definitief moeten aanmelden. De grote afwezige was opperbaas Jon Ola Sand, die vanwege het coronavirus - net als enkele delegatiehoofden - niet naar Rotterdam besloot af te reizen. Corona of niet: de voorpret voor het Songfestival is begonnen. Nu maar hopen dat het Songfestival toch niet ineens op het laatste moment wordt afgelast.

Waar ik heen wilde, is het niveau dit jaar. Het verbaast mij hoe hoog het niveau dit jaar is. Als we heel eerlijk zijn was het niveau vorig jaar niet onwijs hoog. Het was dan ook geen wonder dat Duncan Laurence bij de bookmakers een win-kans van 50 procent had. Dit jaar is dat echt wel anders. Twee weken terug hadden wij de eerste opnames van ‘12 points goes to’, waarin wij alle liedjes beoordelen. Wat zaten er toen weer veel slechte nummers tussen. Maar de afgelopen twee weken hebben mij echt verbaasd. Bulgarije, Zwitserland, Zweden. Stuk voor stuk allemaal steengoede liedjes. Het wordt dit jaar een stuk spannender dan vorig jaar.

Daniël

Het is inderdaad nog maar even afwachten of het Eurovisie Songfestival door het coronavirus wel echt doorgaat. Heel Europa komt in mei toch richting Rotterdam en brengt mogelijk nog meer corona richting ons land. Maar goed, we hebben nog twee maanden tot het zover is en wie weet is de situatie wat betreft het coronavirus dan alweer veranderd.

Anyway, ik ben blij dat de voorpret gelukkig nog gewoon doorgaat. Ik ben het 100 procent met je eens dat dat het niveau dit jaar veel hoger ligt dan de afgelopen jaren. Dat het niveau steeds hoger wordt is naar mijn idee te danken aan de voorgaande winnaars zoals Salvador Sobral en Duncan Laurence. Voorheen zag je vaak dat landen een zo gek mogelijke inzending stuurde om zoveel mogelijk op te vallen, terwijl je de afgelopen jaren ziet dat steeds meer landen willen opvallen met het liedje zelf en de zangkwaliteiten. Ik ben blij met deze ontwikkelingen en hoop dat het nog lang standhoudt, totdat er weer een gekkie wint natuurlijk. 

Vincent

Reageren? Stuur een mailtje naar redactie@songfestivalupdate.nl.