Dick Advocaat zondag eerste gast in ‘Derksen &…’

Dick Advocaat zondag eerste gast in ‘Derksen &…’

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Johan Derksen gaat vanaf zondag 10 februari acht weken ‘grote namen’ uit de voetbalwereld een uur lang aan de tand voelen in het nieuwe RTL 7-programma ‘Derksen &…’. In de eerste aflevering is Dick Advocaat te gast (‘Derksen &… Dick Advocaat’). Hoewel Derksen in het verleden wel eens kritisch over de trainer met de bijnaam ‘De Kleine Generaal’ was, heeft hij ook veel respect voor hem: “Hij is de meest begeerde trainer van dit moment.”

In het gesprek komt Advocaats ruzie met Ruud Gullit voorbij. In 1994, vlak voor het WK in de VS, besloot Gullit het Nederlands elftal te verlaten en naar huis te gaan. Dit vanwege zijn onvrede met de naar zijn idee te aanvallende tactiek van bondscoach Advocaat. De toenmalige ster uit de Italiaanse serie A speelde hierna nooit meer voor Oranje. In ‘Derksen &…’ vertelt Advocaat hierbij een fout gemaakt te hebben. Ook legt hij zijn motivatie voor zijn beruchte wissel van Arjan Robben op het EK van 2004 uit. Hij heeft anekdotes over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en onthult als 63-jarige fan voor één van zijn idolen van de Bee Gees gezongen te hebben.

Tussen 1966 en 1984 was Advocaat als profvoetballer actief bij onder meer ADO Den Haag, Roda JC, Sparta Rotterdam, FC Utrecht en clubs in de VS. Als trainer gooide hij helemaal hoge ogen. Zo was hij twee periodes bondscoach van het Nederlands elftal, met als resultaat de kwartfinales van het WK in 1994 en de halve finale op het EK in 2004. Ook leidde hij de nationale teams van Rusland, Zuid Korea, België en de Verenigde Arabische Emiraten. Als clubtrainer zwaaide hij de scepter bij Glasgow Rangers, Borussia Mönchengladbach, Zenit Sint-Petersburg en PSV, waar hij nu opnieuw aan het roer staat. En met succes, de Eindhovenaren staan momenteel bovenaan in de Eredivisie.

Ook Ronald Koeman, Frank de Boer, Gertjan Verbeek, Bert van Marwijk en Ruud Gullit staan al opgesteld om in ‘Derksen &…’ te gast te zijn.

Johan Derksen speelde betaald voetbal bij Go Ahead, SC Cambuur, Veendam, FC Haarlem en MVV. In 1977 sloot hij zijn profcarrière af. Ondertussen was zijn journalistieke loopbaan al in 1970 begonnen (de Winschoter Courant, de Noord-Ooster en het Nieuwsblad van het Noorden) en sinds 1977 is hij in vaste dienst bij het weekblad Voetbal International. Sinds 2000 is hij daar hoofdredacteur. Op tv was hij steeds vaker te zien in programma’s als ‘Sunday United’, ‘Voetbal Insite’ en de laatste jaren ‘VI Oranje’ en ‘Voetbal International’. Met het laatste programma won hij in 2011 de prestigieuze publieksprijs de Gouden Televizier-Ring, terwijl hij hetzelfde jaar als tv-man genomineerd was voor de Zilveren Televizier Ster.

Uitzending: RTL 7, wekelijks vanaf zondag 10 februari, tussen 21.15 en 22.15 uur.