Andere Tijden blikt terug op succes Big Brother

Andere Tijden blikt terug op succes Big Brother

Geschreven door Pieter Jongsma

Het NTR-programma Andere Tijden staat op zaterdag 7 april in het teken van het succes van Big Brother. In het programma werden destijds negen bewoners opgesloten in een huis, hadden geen contact met de buitenwereld en hun belevenissen werden dag en nacht gefilmd.

Critici vreesden voor het geestelijk heil van de bewoners en laakten het ongezonde voyeurisme. Dat sloeg om toen het programma begon.  Toen werd de kritiek anders van toon: wat een saai programma! Maar de critici hadden te vroeg geoordeeld. Saai werd opwindend, er ontstonden spanningen en relaties, en de bewoners werden nationale helden.

Big Brother bleek de aanzet tot een wereldwijd succes. Na de Nederlandse versie begon een internationale zegetocht van het Nederlandse concept. En talloze vergelijkbare programma's ontstonden, tot op de dag van vandaag. En de maatschappelijke discussie over wat kan en mag op tv is niet verstomd, integendeel.

Andere Tijden kijkt terug op de geboorte van Big Brother, met bedenker Paul Römer, eindredacteur Hummie van der Tonnekreek en bewoner Bianca, die niet alleen met plezier terugkijkt op haar Big Brother avontuur: 'Ik voelde me daar heel klein en nietig worden, ik miste heel erg mezelf die ik daar niet kon zijn.'

Andere Tijden zaterdag 7 april om 21.20 uur op NPO2.