Amsterdamse burgemeester Van der Laan legt werk neer

Amsterdamse burgemeester Van der Laan legt werk neer

Geschreven door Daniël Schalk

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan legt zijn taken per direct neer. In een brief aan alle Amsterdammers schrijft Van der Laan dat hij slecht nieuws heeft gekregen van zijn artsen. “Vandaag kreeg ik van mijn artsen het bericht dat zij mij niet verder kunnen behandelen”, schrijft hij.

Van der Laan heeft uitgezaaide longkanker. “In januari schreef ik u dat ik slecht nieuws had gekregen van mijn artsen, maar dat ik nog een poosje uw burgemeester hoopte te blijven. De afgelopen acht maanden heb ik dat met veel plezier gedaan. Uw steun heeft mij daarbij enorm geholpen.”

Zeven jaar lang was Van der Laan de burgemeester van Amsterdam. “Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor u betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaar van u heb gekregen.”

Minister-president Mark Rutte heeft op Twitter gereageerd op het nieuws van de Amsterdamse burgemeester. “Heel verdrietig nieuws van Eberhard van der Laan. Bewondering voor zijn moed en openheid. Hem laten weten dat Nederland meeleeft met hem en zijn gezin”, schrijft Rutte op social media.

Van der Laan was zondag 30 juli te gast in Zomergasten. De uitzending met de Amsterdamse burgemeester trok toen 974.000 kijkers en was daarmee de best bekeken uitzending van Zomergasten sinds 2003. In de hele geschiedenis van Zomergasten wisten slechts drie afleveringen meer kijkers te trekken.

Foto: VPRO / Merlijn Dommernik