Eberhard van der Laan in Zomergasten

Eberhard van der Laan in Zomergasten

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

De burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan is de tweede gast van het nieuwe seizoen van Zomergasten. Van der Laan is op 30 juli te gast bij Janine Abbring.

Eberhard van der Laan (Leiden 1955) was van 2008 tot 2010 Minister van Wonen, Wijken en Integratie en is sinds juli 2010 burgemeester van Amsterdam. Hij staat bekend om zijn empathische maar ook doortastende optreden, waarvan hij blijk gaf bij de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M., bij zijn aanpak van jonge veelplegers met de Top 600 en recentelijk bij de besluitvorming rond de herdoping van de Amsterdam Arena tot Johan Cruijff Arena.

Met zijn toespraak tijdens de nationale herdenking op 4 mei dit jaar raakte hij niet alleen Amsterdammers. Zijn woorden over de waarde van vrede, verdraagzaamheid en de verworvenheden van de rechtsstaat maakten indruk bij velen. Diepe indruk maakte hij drie maanden eerder ook toen hij in een brief bekendmaakte dat bij hem uitgezaaide longkanker was geconstateerd, maar toch graag 'nog een poosje uw burgemeester zou zijn'.

'Ik ben blij met de uitnodiging. Het is een aanleiding om terug te kijken op alles wat er in mijn leven is gepasseerd en op de beelden die me daarbij zijn bijgebleven.' Zo laat Van der Laan weten over Zomergasten.

Bekijk Zomergasten op TVblik.nl/zomergasten

Foto: Merlijn Dommernik