Maker documentaire Jesse verrast door besluit BNNVARA

Maker documentaire Jesse verrast door besluit BNNVARA

Geschreven door Daniël Schalk

Joey Boink, de maker van de documentaire Jesse over GroenLinks-voorman Jesse Klaver, is verbaasd en verrast door het besluit van BNNVARA om zijn documentaire niet uit te zenden. BNNVARA besloot de documentaire niet uit te zenden nadat discussie was ontstaan over de objectiviteit van de film.

De filmmaker was aanvankelijk niet verrast dat er commotie was ontstaan over Jesse, die maandag 4 september te zien zou zijn. “Maar wij hebben er alles aan gedaan om de onafhankelijkheid te waarborgen”, zei hij vanavond in de talkshow Jinek, waar hij te gast was om zijn verhaal te doen.

Verslaggever Jaïr Ferwerda peilde de stemming bij de seizoenspresentatie van de NPO over het besluit en sprak daar ook met algemeen directeur Gerard Timmer van BNNVARA, die vertelde tot donderdag niet te weten dat Joey werkzaam was voor GroenLinks. Boink noemde wat Timmer zei ‘een heel vreemd verhaal’.

Joey Boink was beeldvormer bij GroenLinks en maakte vanuit die rol een documentaire over de voorman van de politieke partij. Na de verkiezingen stapte hij naar een producent toe, die op hun beurt naar BNNVARA zijn gestapt. “Ik heb twee scènes gemonteerd en daar waren ze heel enthousiast over”, vertelde Joey.

Foto: Documentaire Jesse