Yuri van Gelder verliest kort geding tegen NOC*NSF

Yuri van Gelder verliest kort geding tegen NOC*NSF

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Yuri van Gelder heeft het kort geding dat hij had aangespannen tegen sportkoepel NOC*NSF om deelname aan de toestelfinale op de Olympische Spelen af te dwingen verloren. Het kort geding van de turner tegen NOC*NSF vond vrijdagochtend om 11:15 uur plaats in Arnhem.

Van Gelder werd dinsdag weggestuurd van de Olympische Spelen, omdat hij ‘de normen en waarden binnen TeamNL en de KNGU op grove wijze’ had overschreden. Van Gelder was in de nacht van zaterdag op zondag wezen stappen en tegen de afspraak zondagochtend teruggekeerd.

Ook had de Nederlander in Brazilië alcohol geconsumeerd. Chef de mission Maurits Hendriks vond het gedrag van Yuri ‘ontoelaatbaar’ en stuurde hem naar huis. De rechter stelde sportkoepel NOC*NSF vrijdagmiddag in het gelijk en vind dat Van Gelder dinsdag terecht naar huis is gestuurd.

Yuri eiste deelname aan de toestelfinale en vergoeding van de kosten van het vliegticket terug naar Rio. Aan die eisen wilde hij een dwangsom van 150.000 euro verbinden. Als Yuri had gewonnen had NOC*NSF er alles aan moeten doen zodat Van Gelder maandag kon deelnemen aan de ringenfinale.

Advocaat Cor Hellingman zag kansen om het kort geding te winnen. Volgens de internationale turnfederatie FIG was het al uitgesloten dat de Nederlandse turner nog mee mocht doen, al had hij het kort geding gewonnen. De finaleplaats van Yuri van Gelder was al ingenomen door de Fransman Danny Rodrigues.

De coach van Yuri, Bram van Bokhoven, onthulde vrijdag in een interview met De Telegraaf dat hij heeft aangedrongen op maatregelen tegen de turner. Van Gelder zou volgens zijn coach twee keer ongeoorloofd het olympisch dorp hebben verlaten, waarvan een keer om te stappen in Rio de Janeiro.