Ook Dolores Leeuwin weg bij Het Sinterklaasjournaal

Ook Dolores Leeuwin weg bij Het Sinterklaasjournaal

Geschreven door Daniël Schalk

Ook verslaggever Dolores Leeuwin vertrekt bij Het Sinterklaasjournaal, dat heeft zij laten weten aan de VARA-website Joop. “Ik heb contact opgenomen met de eindredacteur en hem gezegd: ik ga dit niet meer doen. Ik sta er niet meer achter”, laat de Sinterklaasjournaal-verslaggever weten.

Dolores, ook de presentatrice van het programma Het Klokhuis, is al jaren een van de vaste gezichten van Het Sinterklaasjournaal en dat was ze ook met veel plezier, maar ze vindt dat het NTR-programma niet genoeg doet voor mensen die Zwarte Piet kwetsend en discriminerend vinden.

“Het programma geeft wel weer wat de voorstanders van Zwarte Piet vinden, maar te weinig wat de tegenstanders vinden. De NTR zegt wel dat ze de middengroep bedient, maar dat is naar mijn gevoel niet zo. Ik vind dat er een nu stelselmatig een geluid wordt genegeerd”, zegt ze tegenover Joop.

Leeuwin vindt dat Zwarte Piet moet veranderen. “Ik heb het ontzettend leuk gehad bij het Sinterklaasjournaal. Het was altijd een groot feest om het programma te maken en ik ga het zeker missen. Maar ik kan dit niet meer verkopen aan mezelf”, vervolgt de NPO 3-presentatrice.

Cabaretiers Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer kondigde vorige week aan ook te stoppen met hun medewerking aan Het Sinterklaasjournaal. “We kijken terug op een groot aantal geweldige Sinterklaasjaren. Het is nu tijd om het stokje over te dragen”, lieten de cabaretiers toen weten.

NTR-directeur Paul Römer reageerde maandag op de commotie rondom het Sinterklaasfeest. “Het Sinterklaasjournaal richt zich op de ‘middengroep’, niet op de hardste schreeuwers. Ik snap dat mensen hopen dat wij de wegwijzen, maar we zijn geen moreel kompas”, zei de omroepbaas.