NOS viert 60-jarig jubileum NOS Journaal

NOS viert 60-jarig jubileum NOS Journaal

Geschreven door Daniël Schalk

Het NOS Journaal bestaat vandaag precies 60 jaar en de NOS viert vanavond het 60-jarig jubileum met de speciale programma’s De Achterkant van het NOS Journaal en VILLA NOStalgia. Het NOS Journaal had op 5 januari 1956 zijn eerste uitzending, toen onder de naam NTS-journaal.

Het NTS-journaal had drie keer per week een uitzending, die allemaal een kwartier duurde. In het begin had het NTS-journaal geen presentator, wel was Coen van Hoewijk als verslaggever te zien. Op 3 oktober 1957 werd Coen van Hoewijk de eerste nieuwslezer van het NTS-journaal.

Om zijn zestigste verjaardag te vieren geeft de NOS vanavond zijn kijkers een kijkje achter de schermen van het NOS Journaal in het speciale programma De Achterkant van het NOS Journaal. In deze live-uitzending wordt de redactie op de voet gevolgd bij het maken van het NOS Journaal.

Annechien Steenhuizen laat zien wat er op de nieuwsvloer gebeurt in de aanloop naar het Journaal van 20:00 uur. Op NPO 2 zendt de NOS in De Achterkant van het NOS Journaal live uit vanachter de schermen, terwijl op tv-zender NPO 1 te zien is hoe Rob Trip het NOS Journaal presenteert.

Dionne Stax blikt later op de avond met enkele oud-presentatoren van het NOS Journaal terug op hún tijd. Eugènie Herlaar, Eef Brouwers, Marga van Praag, Philip Freriks en Sacha de Boer vertellen over nieuwsgebeurtenissen die hen in hun periode bij het NOS Journaal persoonlijk hebben geraakt.

Het speciale programma VILLA NOStalgia komt niet uit de studio van de NOS, maar vanuit een huiskamer in een villa ergens in Nederland waar op diverse tv’s de hele dag historische Journaalfragmenten te zien zijn. De oud-presentatoren halen bijzondere herinneringen op.

De oud-presentatoren van het NOS Journaal krijgen net als vroeger toen zij bij de NOS werkte een deadline, een tijdslimiet die aan een bepaalde werkzaamheid is gesteld. Er moet een gezamenlijk diner worden voorbereid en dat moet gemaakt en genuttigd zijn vóór het journaal van 20:00 uur.

De Achterkant van het NOS Journaal is vanavond om 19:30 uur te zien op NPO 2.

VILLA NOStalgia is vanavond, dinsdag 5 januari, om 21:15 uur te zien op NPO 2.

Bekijk het NOS Journaal op TVblik.nl/journaal