Tijs van den Brink schiet mensen te hulp in EO-programma Dilemma

Tijs van den Brink schiet mensen te hulp in EO-programma Dilemma

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

In het nieuwe EO-programma Dilemma schiet Tijs van den Brink mensen te hulp die een lastig besluit moeten nemen. In de eerste aflevering, die aanstaande zaterdag wordt uitgezonden, staat het dilemma van Margreet en haar man Kees centraal.

De zorg voor hun 5-jarige zoontje Mark dreigt hen boven het hoofd te groeien.

Op kerstavond 2010 kreeg het gezin een auto-ongeluk. De auto met daarin vader Kees, moeder Margreet, dochter Tirza (toen 6 jaar) en de dan één jaar oude Mark raakte te water. De kleine Mark zat vast in zijn kinderstoeltje en heeft door zuurstofgebrek onder water een meervoudige handicap opgelopen. Hoewel de zorg voor Mark hen zwaar valt, wil het koppel er alles aan doen om hun zoon thuis te houden. "Wij hebben hem toch gekregen? Dan wil je ook voor hem zorgen. Hoe kun je het jezelf vergeven als je dat niet doet?"

"Op deze manier kan het niet"
Onder de huidige omstandigheden is de zorg voor Mark echter niet vol te houden. Vanwege de veranderingen rondom het persoonsgebonden budget (pgb) per 1 januari van dit jaar is een gedeelte van de opvang buitenshuis weggevallen. Deze opvang was vooral voor moeder Margreet een belangrijk rustmoment in de intensieve zorg voor haar jongste kind. Inmiddels is Margreet vrijwel opgebrand. "Je voert voortdurend strijd, je slaapt niet, dan ga je op een gegeven moment kopje onder."

Mantelzorg thuis of naar een instelling?
Presentator Tijs van den Brink gaat samen met ervaringsdeskundigen en professionals op zoek naar een oplossing. Zijn er mogelijkheden waardoor Margriet en Kees hun zoon thuis kunnen houden of moet de zorg voor Mark toch buitenshuis plaatsvinden?

De eerste aflevering van Dilemma is op zaterdag 30 mei om 21.15 uur te zien op NPO 2.

Bekijk Dilemma op TVblik.nl/Dilemma