NOS en Omroep Zeeland gaan technisch samenwerken

NOS en Omroep Zeeland gaan technisch samenwerken

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

De NOS en Omroep Zeeland zetten vandaag een nieuwe stap in de samenwerking tussen de landelijke en de regionale publieke omroep.

Vandaag begint een technische pilot die ertoe moet leiden dat Omroep Zeeland gebruik gaat maken van het NOS-redactiesysteem. Zo kan de inhoudelijke samenwerking verder worden verdiept, tegen relatief lage kosten. Werkt het in Zeeland, dan kunnen andere regionale omroepen aanhaken.

Het redactiesysteem iNOS is door de NOS in eigen huis ontwikkeld. Het komend jaar wordt gebruikt om de technische mogelijkheden op een rijtje te zetten en die te vertalen in een systeem dat de Zeeuwen eind dit jaar kunnen gebruiken. Deze koppeling van het ‘landelijke’ en het ‘regionale’ iNOS maakt inhoudelijke samenwerking eenvoudiger, doordat informatie makkelijker en sneller kan worden uitgewisseld.

Algemeen directeur Jan de Jong van de NOS: ”We werken al intensief samen met de regionale omroepen op het gebied van de journalistieke inhoud. Zo wisselen we beeld en geluid uit via de speciaal ontwikkelde NOS Mediacloud en zitten mensen van de regionale omroepen bij ons op de Nieuwsvloer. Daar komt nu het delen van een redactiesysteem bij. Met het standaardiseren van techniek komen we tegemoet aan een expliciete wens van staatssecretaris Dekker voor meer samenwerking tussen regionale omroepen en de NOS. Dat het geld bespaart in een tijd waarin zowel de landelijke als de regionale publieke omroepen fors moeten bezuinigen, is natuurlijk mooi meegenomen.”

Ook directeur Monique Schoonen van Omroep Zeeland is enthousiast: "We zien het iNOS-redactiesysteem als een vliegwiel om de journalistieke samenwerking tussen NOS en de regionale omroepen op dagbasis te versterken en over en weer te verbeteren. De NOS komt veel meer en sneller aan verhalen uit de regio en de regionale omroepen kunnen via het redactiesysteem van de NOS hun verhalen makkelijker in een landelijke context plaatsen. Doordat de regionale omroepen geen eigen redactiesysteem meer hoeven te ontwikkelen worden publieke middelen efficiënt gebruikt en wordt tegelijkertijd de kwaliteit verhoogd."

Bekijk het NOS Journaal op TVblik.nl/nos-journaal