NPO bestaat komende vijf jaar uit nog maar zes omroepen

NPO bestaat komende vijf jaar uit nog maar zes omroepen

Geschreven door Daniël Schalk

De komende vijf jaar maken nog maar zes omroepen onderdeel uit van de Nederlandse Publieke Omroep. De omroepen AVROTROS, KRO-NCRV, BNN-VARA, EO, Omroep MAX en VPRO zijn de enige zes omroepen de komende vijf jaar bij de NPO. Dit heeft staatssecretaris Sander Dekker (Media) besloten.

De drie omroepen PowNed, WNL en HUMAN, die een kleiner ledental hebben, krijgen een zogeheten ‘aspirant-status’ en moeten gaan samenwerken met de zes ‘grote’ omroepen van de NPO of de NTR.

Het Commissariaat voor de Media had geadviseerd om de drie omroepen PowNed, WNL en HUMAN een “voorlopige erkenning” te geven. Daarvoor zijn de ledentallen wel toereikend. De drie omroepen moeten vanaf 2016 gaan samenwerken.

PowNed-directeur Dominique Weesie heeft laten weten dat er aan de programma’s niets gaat veranderen. Het gaat volgens hem meer om het delen van een kopieerapparaat of een gemeenschappelijke loonadministratie. De NPO-kijker zal er volgens hem niet veel van merken. Weesie laat weten dat hij al een samenwerkingsakkoord heeft gesloten met de NTR.

In de toekomstplannen van staatssecretaris Dekker wordt de Publieke Omroep vanaf 2016 meer onderscheidend, innovatiever en slagvaardiger. Alleen op die manier heeft de NPO volgens de staatssecretaris een toekomst. Zijn plannen betekenen dat de overlap tussen de Publieke Omroep en de commerciële omroepen wordt beperkt.

Bekijk de programma's van NPO 1 op TVblik.nl/gemist/npo-1