Doden bij schietpartij op redactie Frans satirisch weekblad

Doden bij schietpartij op redactie Frans satirisch weekblad

Geschreven door Daniël Schalk

Bij een aanslag op het hoofdkantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs zijn zeker 11 doden gevallen. Tien doden zouden in het gebouw van Charlie Hebdo liggen, één persoon is buiten doodgeschoten door twee gemaskerde aanvallers. Volgens de Franse tv-zender France Info heeft de politie bevestigd dat er minstens tien doden zijn gevallen.

Twee gewapende mannen hebben het kantoor aangevallen. De gemaskerde mannen hebben volgens ooggetuigen als gekken om zich heen geschoten. Daarbij riepen de mannen volgens ooggetuigen dat zij de profeet kwamen wreken.

Een aantal leden van de redactie van Charlie Hebdo zijn in paniek het dak van het kantoorgebouw op gevlucht. De daders van de aanslag zijn volgens ooggetuigen gevlucht. De aanval heeft waarschijnlijk te maken met publicaties in het tijdschrift over fundamentalistische moslims. Die satirische publicaties werden door sommige moslims als beledigend ervaren.

In 2011 werd er om diezelfde reden een bomaanslag gepleegd op het pand van Charlie Hebdo. Een jaar later waren er weer problemen en bedreigingen om de fundamentalistische moslims. In 2006 plaatste Charlie Hebdo omstreden spotprenten van Mohammed. Die cartoons leidden destijds tot grote ophef onder fundamentalistische moslims.