Nieuw seizoen ‘De Kist’ van start met Sylvana Simons

Nieuw seizoen ‘De Kist’ van start met Sylvana Simons

Geschreven door Pieter Jongsma

Presentatrice Sylvana Simons was 26 en net moeder geworden toen haar vader onverwacht zelfmoord pleegde. ‘Het eerste dat ik dacht toen ik het hoorde was: dat flik je toch niet? Nu geloof ik dat het een combinatie van moed en lafheid is geweest’.

Sylvana Simons is op 9 november de eerste gast in een nieuw seizoen van ‘De Kist’, het EO-programma waarin presentator Kefah Allush bekende Nederlanders interviewt over hun verwachtingen en ervaringen rondom de dood.

Schuldgevoel
De meest gestelde vraag aan nabestaanden van iemand die zelfmoord heeft gepleegd, is volgens Sylvana ‘voel je je niet schuldig?’. ‘Ik antwoordde dan: ‘I didn’t kill him!’ We lijden aan een enorme zelfoverschatting als we onszelf daarvoor verantwoordelijk houden. Daarom is zelfmoord ook zo’n taboe, want we praten elkaar een verantwoordelijkheidsgevoel aan die we niet hebben.’

Geen slachtoffer
Sylvana heeft in haar leven veel heftige gebeurtenissen meegemaakt. Ze kwam zelf in aanraking met huiselijk geweld. Toch noemt ze zichzelf geen slachtoffer. ‘Al deze gebeurtenissen hebben me gedwongen naar mezelf te kijken, naar mijn eigen aandeel in alles. Ik ben zelf verantwoordelijk voor de manier waarop ik op deze situaties heb gereageerd.’

De Kist
In 'De Kist' gaat presentator Kefah Allush met bekende Nederlanders in gesprek over het leven en over de dood. Wat zijn kruispunten in hun leven, wat zijn gemiste kansen, wie willen ze nog spreken voor hun dood en wat gebeurt er ná dit leven? 'De Kist' leidt tot gesprekken over wat waardevol is hier op aarde en prikkelt zowel gasten als kijkers om na te denken over het leven na de dood. Andere gasten in deze serie zijn onder anderen Richard Groenendijk, Waylon, Evert Santegoeds en Barbara Barend.