VPRO Dorst; Hoe groot is het internet?

VPRO Dorst; Hoe groot is het internet?

Geschreven door Pieter Jongsma

Heel veel data, twaalf makers, vier weken, één vraag: Hoe groot is het internet? Het audiovisuele lab VPRO Dorst startte een multidisciplinair dataonderzoek en animatie experiment met audiovisuele uitkomsten.

Oftewel: de korte film TaBee die uitlegt hoe groot het internet is (soort van).

Over de film TaBee
Daan zit al uren achter zijn computer. Na de zoveelste schetenvideo is hij er klaar mee en besluit te stoppen met internet. Hij zegt tabee tegen zijn 'vrienden' en deactiveert zijn Facebook account. Ineens staat er een mysterieuze vrouw in zijn kamer die hem meeneemt naar de stad Internet.

Als voorbeeld hebben de makers van het dataproject de weg gevisualiseerd die je aflegt als je www.volkskrant.nl intypt en op enter drukt. Welke 'onzichtbare' bedrijven en instanties passeer je na die klik op enter. Iets waar je niet zo snel bij stilstaat, maar waar je ook niet omheen kunt tijdens het surfen op het wereld wijde web. Of toch wel?

Over het project
VPRO Dorst vroeg zich af hoe abstracte data te vertalen zijn naar menselijk invoelbare televisie. De redactie haalde een team bij elkaar van data-analisten, journalisten, kunstenaars, animators en filmmakers om zich over de vraag te buigen: Hoe groot is het internet? Het antwoord ligt ergens in data verscholen, het team zocht het uit en bracht het visueel in kaart. De uitkomst is te zien in de korte film TaBee op www.vpro.nl/dorst.

Over Dorst
Dorst is het audiovisuele lab van de VPRO. Een plek waarbinnen jonge talentvolle makers kunnen experimenteren, programmaformats worden ontwikkeld en uitgeprobeerd, korte documentaires en webseries worden gemaakt en meer.