VPRO Documentaire Prijs 2014 voor: Noord Oost Hard West!

VPRO Documentaire Prijs 2014 voor: Noord Oost Hard West!

Geschreven door Pieter Jongsma

De VPRO Documentaireprijs 2014 is maandag 30 juni toegekend aan de crew van Noord Oost Hard West! De VPRO riep de prijs zeven jaar geleden in het leven voor de beste eindexamendocumentaire van de Nederlandse Film en Televisieacademie.

Noord Oost Hard West! zet je regelmatig op het verkeerde been. Elke aanname die je in de gekozen arena hebt, wordt keer op keer omgedraaid. Er wordt niets uitgelegd. Je wordt aan het denken gezet. Knap hoe dicht de crew bij de personages is gekomen. De film is rauw, ongemakkelijk, onvoorspelbaar, rigoureus en eindigt met een prachtige schrijnende scene', aldus de jury bestaande uit Barbara Truyen (hoofd documentaire VPRO) Karen van Dijk(maker bij VPRO's experimenteerlab Dorst) en Karen de Bok (hoofdredacteur TV).

Met de VPRO Documentaire Prijs wil de VPRO jong documentaire talent stimuleren. De prijs wordt toegekend aan het team dat op de Nederlandse Film en Televisie Academie de beste eindexamendocumentaire realiseert. De jury let daarbij speciaal op durf: makers die gebruik durven maken van vernieuwende vertelvormen en daarmee bewust de grenzen van het documentaire genre opzoeken. Om te onderstrepen dat een film maken teamwork is, wordt de prijs toegekend aan de hele crew.

De prijs bestaat uit een Golden Ticket voor zes crewleden naar het Sheffield Doc/Fest in Engeland. Hier kunnen de makers gedurende vijf dagen inspiratie op doen, films bekijken, masterclasses volgen, en krijgen zij een introductie in de internationale documentairemarkt. Bovendien doet hun film mee in de studentencompetitie van het festival.

De crew van bestaat uit Bart van den Aardweg (regie), Michelle Hoekstra (productie), Nanda van Aalst (uitvoerend producent), Antonio Martínez Urbina (cinematographer), Kamila Wójcik (geluidsopname & sound design), Tijn Hazen (mixage), Berend Boneschansker(montage) en Lucas Malec (componist).